Letos nas čakajo predsedniške volitve. Glede na nabor kandidatov, ki so “potrdili” svojo kandidaturo – v bistvu so izkoristili to priložnost za samopromocijo (Murko, Kozarič), bodo te volitve precej zanimive. No, še prej bodo morali kandidati zbrati zadostno število podpisov, da bodo lahko oddali svojo kandidaturo in mislim, da bo osip zelo velik.

Glede na to, da je bila predsedniška funkcija zadnja leta zmaličena in poteptana, bo temu primerna tudi udeležba na volitvah. Bolj kot razmišljam o tej funkciji, bolj ugotavljam, da imamo v Sloveniji precej velik problem s tem, pa vendar si sam želim predsednika, ki bo jasno in glasno zagovarjal svoja stališča in ne bo več poskušal biti vsem všečen. Na žalost se tudi zavedam, da je s takšno “vsevšečnostjo” najlažje nagovoriti širok krog volivcev in jih dobiti na svojo stran.

Ko razmišljam o predsedniških volitvah in aktivaciji mladih, da bi se premaknili na volišča, postanem pasiven – tako, kot so volivci. Predvsem pa se mi zastavlja vprašanje, kaj bi mlade prebudilo, da bi se odločili in šli na volišča in tako vzeli usodo v svoje roke in odločali o tem, koga si želijo za predsednika. Zavedam se, da je funkcija predsednika v Sloveniji “častna funkcija” in da nima veliko vpliva na življenje – vendar je temu tako zgolj za to, ker se predsednik ukvarja sam s seboj in svojo všečnostjo, kot pa da bi bil primer dobre prakse in imel svojo agendo.

Kaj bi aktiviralo mlade, da bi iz pasivnežev postali aktivni in odšli na volišča?

Sam se najbolj nagibam k temu, da bi moral imeti vsak kandidat jasno stališče glede legalizacije marihuane. Kar ne pomeni, da bi moral biti predsednik vsak dan zadet, ampak moral bi imeti jasno stališče glede tega. Glede na to, da se je sedaj od kandidatov do tega javno opredelil zgolj Andrej Rozman Roza, bom vprašanje zastavljal vsem kandidatom za predsednika pred volitvami. Kljub temu, da gre za minorno stvar, se mi zdi pomembna – rad imam ljudi, ki imajo jasno stališče do takšnih stvari!

Ali bi bilo to dovolj, da bi mlade prebudilo iz apatičnosti in miselnega vzorca, da se nič ne da spremeniti – nimam pojma, vendar bi precej mask na tej temi padlo. V končni fazi živimo v letu 2017 in bi marihuana (tako prava, kot industrijska) lahko pomenila veliko prosperiteto za Slovenijo. Predvsem v predelih, kjer je slab hektarski donos. In prav je, da se tudi o tem začnemo pogovarjati. Zakaj bi tujci za nas pridelovali medicinsko konopljo, če bi lahko na ta način dobili kup prihodkov v arar …

Se motim? So mladi preveč apatični in se jim “fučka” za politiko in predsednika?