Kako sem skočil v slap Peričnik (7°) in Triglavsko Bistrico (5°) in preživel

Nov vikend in nov izziv. Najti jezero, slap, ali reko, ki bo imela temperaturo vode pod 10° C. Gorenjska skriva par takšnih biserov in odločitev je bila, kljub malce slabši vremenski napovedi, hipna. Slap Peričnik je bil prva destinacija.

Po cesto do odcepa za dolino Vrat in potem sem samo sledil oznakam za slap Peričnik. Pot do slapu je kratka – slap Peričnik je sestavljen iz dveh slapov – prvi je večji (visok preko 50 metrov), drugi pa manjši (nekje okoli 15 metrov). V jutranjem soncu sta čudovita točka za obisk, prav tako pa je pot sicer strma, vendar si pri prvem slapu v manj kot petih minutah. Pot je urejena in na mojo srečo je bilo zelo malo obiskovalcev.

Naročite se na moj YouTube kanal – https://www.youtube.com/ronikordis

Slap Peričnik

Slap Peričnik omogoča, da se sprehodite okoli njega – vendar pozor – verjetno boste precej mokri, saj kapljice vode padajo povsod. Ker je prvi slap višji, sem se odločil, da se vržem v drugega, ki je manjši. Ko sem prišel do slapu sem za sekundo okleval, ker nisem vedel, koliko globoka voda je. Če bi preverjal temperaturo vode vnaprej, bi me verjetno vse skupaj minilo. Tako pa sem samo preprosto nardil par korakov in skočil. Občutek se jasno sliši na samem posnetku! Par obiskovalcev me je sicer čudno gledalo, vendar, ko sem se obrisal in oblekel, je bil občutek fenomenalen.

Tako fenomenalen, da sem, ko sem prišel do avtomobila začel razmišjati o tem, da bi se vrgel še v Triglavsko Bistrico, ki je poleg parkirišča za pot na slap Peričnik.

Triglavska Bistrica

Sklepal sem, da bo voda v strugi verjetno malce toplejša. Problem je bil, da je voda precej nizka in ko sem “pri’Rosu” odkril zapornice za vodo, sem se samo še preoblekel in splezal na ograjo.

Čista voda je bila zelo mikavna. Vendar njena temperatura – okoli 5° me je spomnila, da nisem ravno navajen takšnih temperatur in za trenutek mi je vzelo sapo. Ko sem plezal ven iz vode, so noge postajale precej težke in težko se je bilo premikati. Ampak mi je uspelo in po par minutnem stanju na soncu, se nisem več tresel, ampak sem se zgolj in samo še smejal.

Pot sem nadaljeval preko Vršiča. Kje sem skočil v vodo? Slap Soče, slap Boka in slap Kozjak … Ampak to pride jutri!

p.s.: ne počnite tega sami, če se vnaprej ne prepričate, da je voda v kateri skačete dovolj globoka in da vam temperatura vode ne bo povzročila kakšne zdravstvene težave.