Ne puščajmo otrok v parkiranem avtomobilu / priporočila NIJZ / v riti smo!

Kot narod smo v riti. Kako vem? Ko pripravi Nacionalni inštitut za javno zdravje naslednja priporočila, ko starši pozabijo otroka v avtu v vročini. Mogoče bi bilo smiselno vprašanje na tem mestu – ali ne bi bilo boljše, če takšni starši, ki pozabijo otroka v avtu, ne bi imeli sploh otrok? In kakšna priporočila so pripravili na NIJZju?

Da ne bi pozabili otroka v avtu, si lahko pomagamo z nekaj preprostimi nasveti, in sicer (vir):

  • položimo na sedež poleg njega predmet, ki ga bomo takoj po prihodu na cilj najprej potrebovali (npr. torbico, telefon, službeno kartico, torbo s telovadno opremo ipd.) in bodimo pozorni, da otrok predmeta ne more doseči in se poškodovati z njim;
  • na telefonu si lahko nastavimo opomnik, da moramo oddati otroka v varstvo;
  • pred zapuščanjem avtomobila odprimo zadnja vrata in preverimo, ali je otrok v njem. Otroci so lahko čisto tiho ko spijo na zadnjem sedežu ali kaj zbrano opazujejo.

Ok. Resno? Kot prvo se mi zastavi vprašanje, kdo bi pustil na vročini otroka v avtu. Da o živalih niti ne izgubljam besed. In zakaj bi pustil otroka v avtu? Ker je starš skočil v trgovino in potem srečal znanca in sta skupaj spila 5 piv?

Sicer ne vem, kdo je pripravil ta priporočila, ampak to, da si nastaviš opomnik, da moraš oddati otroka v varstvo – a se to kdo heca? Jaz nimam otrok in posledično težje sklepam o tem, ampak če se dejansko zgodi, da moraš imeti opomnik za to.. Ah, bom raje zadržal misel zase.

Preden zapustimo avto preverimo, če je otrok v njem? Kaj?!? Ker se ne zavedamo, da imamo otroka v avtu? Ker ne vemo kaj prevažamo naokoli? Mogoče pa smo ga nekje ob cesti pustili?

Lahko se zabavam iz teh priporočil, ampak dejstvo je, da jih je en birokrat napisal. In nekdo jih je potrdil. In nekdo jih je objavil. In nihče ni pomislil na ščepec zdrave pameti pri vsem tem. No, seveda so na koncu nasvetov zapisali še slednje:

Ne obsojajmo
Mnogi mladi starši so zelo utrujeni zaradi pomanjkanja spanja, hormonskih sprememb, stresa itd. Vse to vpliva na zbranost. Poleg tega so lahko otroci čisto tiho, ko spijo na zadnjem sedežu ali kaj zbrano opazujejo. Večina ljudi je mislila, da se njim to ne more zgoditi, zato bodimo pozorni, ne obsojajmo, preprečimo!

Kaj bi mi brez birokratov. V kratkem pričakujem brošuro – Poleti ne smete pozabiti dihati, kjer bodo zbrali nasvete o dihanju poleti, predvsem pa bodo dodali povezavo do aplikacije, ki nas opozarja, da moramo dihati tudi poleti!?!?!

  1. Had, glede na dober in resen zapis mislim da ni primerno, da ga nasloviš s tako sliko. Podobno je bilo s tistim zapisom o stari gospe in parkiranju.

    Sam sebi jemlješ kredibilnost. Če nič drugega bi bilo lepo da daš zraven vsaj značko NSFW.

Komentarji so zaprti.