Te dni poteka v Banja Luki že deseta izvedba festivala Demofest. Eni izmed “headlinerjev” včerajšnjega večera je bil Marky Ramone s svojo skupino. To, da bodo igrali skladbe meni ljube skupine Ramones je bilo vsem jasno – ampak to, da bodo igrali s takšno intenziteto in s takšno energijo, pa si nisem niti pod razno predstavljal.

Sam sem navdušen nad Ramonesi že od srednje šole (mnogo let je že tega). In včeraj, ko sem bil na tiskovni konferenci festivala Demofest, kjer je bil gost Marky Ramone (bobnar skupine Ramones), prav tako tudi mojih ljubih Misfitsov, sem bil presenečen nad njegovimi odgovori. V bistvu je povedal par zanimivih stvari, ki jih v sedanjosti vse prepogosto pozabljamo. Tudi to, da je punk bil in je še vedno reakcija na trenutne razmere in da mora biti kritičen. Sam prisega na glasbo, ki ni ustvarjena elektronsko.

Ko je napovedal, da bodo na odru odigrali 36 komadov v manj kot uri in pol in da ne bo brezpotrebnih interakcij, kot so “roke gor”, “ne slišim vas dobro” in podobno, sem se samo nasmehnil. Kljub temu, da ima 65 let, se mu to ni poznalo na velikem odru prizorišča dvorca Kastel.

Energično, brez vsake besede (razen one, two, three…) so žgali najboljše komade skupine Ramones in dobili odličen odziv publike, ki je z njimi prepevala komade. Sam sem imel to srečo, da sem lahko bil direktno pod odrom in cel koncert snemal z GoPro kamero (posnetki bodo, ko bom našel dovolj hiter internet, saj ugotavljam, da je internet v Banja Luki precej precej počasnejši, kot smo ga navajeni pri nas).

Ko so po dobri uri zaključili s koncertom, kjer so igrali komade: Rockaway Beach, Teenage Lobotomy, Do You Wanna Dance?, Sheena Is a Punk Rocker, Beat on the Brat, Now I Wanna Sniff Some Glue, Gimme Gimme Shock Treatment, Rock ‘N’ Roll High School, Oh Oh I Love Her So, Let’s Dance… se publika ni dala.

In tako smo dobili dva dodatna bisa – Needles and Pins, Have You Ever Seen the Rain?, Cretin Hop , Spider-Man, California Sun , What a Wonderful World in Blitzkrieg Bop…

Skupina, ki jo je sestavil Marky Ramone je odlična. Uglašena, predvsem pa diha kot eden. Predvsem pa me je dejansko vrnila v čase 25 let nazaj in še enkrat znova dokazala, da je stara glasba še vedno hudo dobra in všeč tudi mlajšim generacijam, ki so med drugim metale na oder svoje modrčke in spodnje hlačke (da, doživel sem to!).