Pošta. Kraj, kjer lahko kupite vse – samo vlaka in kebaba do sedaj še nisem videl in upam, da tole ne bo ideja upravi! Če sem do sedaj po pošto na pošto, ki sem jo dobil priporočeno hodil z osebnim dokumentom (zaradi preverjanja istovetnosti), sem sedaj ugotovil, da moram imeti s seboj osebni dokument tudi, če plačujem UPN obrazec.

Evropa. Prost pretok pa vse te nebuloze, ki smo jih poslušali. Sedaj smo dobili UREDBO (EU) 2015/847, zaradi katere se je potrebno zaradi “tokov nezakonitega denarja” pri plačilu položnice na pošti tudi legitimirati.

Da. Prav ste prebrali. Če nimate osebne izkaznice, potnega dovoljenja, ali vozniškega dovoljenja ne boste mogli plačati navadne UPN položnice. #sarmazekon čakam naslednji korak, da bom ob vsaki transakciji preko elektronske banke moral pogledati v kamero, da bodo preverili, če sem to res jaz #sarkazemoff

Ali takšna identifikacija predstavlja problem?
V bistvu se podaljša čakanje na pošti in verjetno je to tudi ena izmed idej, da bodo ljudje pokupili več “svaštarije”, ki jo prodajajo na poštah. Namreč, če čakaš dve uri v vrsti postaneš lačen in tudi Bajadere, ki jim je potekel rok trajanja lansko leto so zelo dobre. Da o igračah, ki jih dobijo otroci, ko čakajo s starimi starši v vrsti niti ne pišem.

Ena izmed stvari, ki mi je padla v oči pri branju te uredbe je tudi tale:
Država članica se lahko odloči, da te uredbe ne uporablja za prenose sredstev na svojem ozemlju na plačilnem računu prejemnika plačila, s katereg a je mogoče plačevati izključno dobavo blaga ali storitev , kadar so izpolnjeni vsi naslednji pogoji:
(c) znesek prenosa sredstev ne presega 1 000 EUR.

Zadeva bi bila torej dokaj preprosta za zneske do 1000 eurov, ampak očitno so se določeni birokrati odločili po svoje. Posledično so še večje gužve na poštah in ljudje, ki plačujejo položnice na pošti si lahko vzamejo kar nekaj časa, da jih plačajo.

Ampak birokrate to ne zanima. Ne zanima jih, da je vse skupaj nečloveško, zanima pa jih birokracija. In tole je še en tak lep primer, kakšne neumnosti se počnejo v Sloveniji.