Ljubljana. Turistov polno mesto. Za tiste, ki pridejo s svojim prevoznim sredstvom je nekaj povsem drugega, kot za tiste ki pridejo in gredo iz Ljubljane z avtobusom. Avtobusna postaja v Ljubljani je nekaj, kar te spomni na letu 1970, predvsem pa je poleti zelo zelo neprijazna do turistov, ki potujejo naokoli z avtobusi.

Načrti z avtobusno postajo v Ljubljani so bili veliki. Potem so se načrti podrli, ko je prišla kriza in sedaj so turisti, ki pridejo v Ljubljano z avtobusom prepuščeni vročemu soncu in par drevesom, kjer se lahko udobno zleknejo na tla in počakajo, da pride avtobus, kjer se bodo lahko ohladili.

Sam nisem uporabnik javnega prevoza – zaradi nemogočih povezav in ker živim v “vukojebini”, kot bi označil marsikdo. In Ljubljana je mesto, ki ima nadpovprečno število turistov. Projekcije so za vsako leto višje. Je pa res, da grem velikokrat mimo avtobusne postaje in posledično vidim vse te, ki so prišli v Ljubljano z avtobusnim prevozom in jih vidim, kako čakajo na žgočem soncu.

Vendar pozor. To še ni vse. Na eni strani je parkirišče, ki je dokaj neurejeno in zanikrno, na drugi strani pa se jim odpira pogled na ponudbo bureka in kebaba v Ljubljani. Da o sami zgradbi avtobusne postaje in vsej ostali infrastrukturi niti ne izgubljam besed.

Ja, turizem smo ljudje. Ko gledam mlade, ki na 40 stopinja, brez sence čakajo na avtobusne povezave se vprašam, če se bodo čez leta, ko bodo polni denarja vrnili v Slovenijo? Ali ne bi bilo lažje na hitro postaviti “objekt”, ki bi bil vsaj klimatiziran in imel urejene toalete? Pri takšnih številkah turistov v Ljubljani bi se moralo to zgoditi že včeraj!

Ampak ja, zaprmej obstaja sto birokratskih ovir, zakaj se tega ne da narediti. Škoda, ko pa se tako zadnja leta hvalimo s turizmom …

p.s.: lahko pa bi imeli vodene oglede avtobusne postaje v Ljubljani – ljudje so definitivno pripravljeni plačati precej visoke zneske za teleportacijo v leto 1970!!!