Ste srečni? Anja Hreščak me je presenetila z odgovorom!

Vsak od nas se je že kdaj vprašal, če je srečen. Ljudje imamo na srečo različne poglede. Nekateri so bolj, drugi manj srečni. Včasih bi celo pomislil, da smo Slovenci precej nesrečen narod, saj večino časa tarnamo. Včasih pa dobiš na vprašanje o sreči odgovor, ki ti da povsem drugačen pogled na vse skupaj in tak odgovor bi moral postati “mantra” vseh tistih nesrečnih ljudi, ki so prepričani, da jim gre najslabše v življenju.

Spodnji odgovor je napisala Anja Hreščak, novinarka Dnevnika in priznam, da me je zelo pozitivno presenetila:

Če iščeš enoznačni odgovor bi rekla absolutno: ja. Če imam priliko za razlago je sledeča: že golo dejstvo, da sem belka, rojena ne samo v Evropi, ampak na pravem delu Evrope me dela srečnejšo kot cca. 87% svetovne populacije. To, da živimo v klimatsko ugodnih razmerah, v politično stabilnih demokratični družbi in mirnem stanju. Če k temu prištejem osebno socialno varnost in komfort (služba, stanovanje, mobilnost, počitnice), sem na 96%, če ne višje. Določene kratkotrajne osebne okoliščine, ki vplivajo na trenutno počutje, niso in ne smejo pogoj za osebno stanje sreče. Razen za ozkoglede. :)

Naslednjič, ko bom imel občutek, da sem nesrečen, si bom prebral zgornji tekst in še enkrat pomislil, če imam sploh razlog za to, da bi bil nesrečen. Sreča in nesreča sta del nas, seveda pa je vse odvisno od prizme, skozi katero gledamo na celotno situacijo in je dejstvo, da je lažje “furati suffer” in biti kronično nesrečen …

Nekateri pravijo, da je kozarec pol prazen, drugi pravijo, da je na pol poln. Vsak od nas si lahko po svoje kreira srečo, ali pa celo življenje živi v nesreči in črpa energijo iz ljudi okoli njega, ker mu to dovolijo. Odločitev je seveda vaša!

  1. Odlično.
    ‘Določene kratkotrajne osebne okoliščine, ki vplivajo na trenutno počutje, niso in ne smejo pogoj za osebno stanje sreče.’

    Sama sem del srečne populacije z manj ugodnimi dnevi. Kdo pa jih nima;)

Komentarji so zaprti.