Verjetno je že vsak od nas slišal pregovor – nisem tako bogat, da bi kupoval poceni stvari. Sam se ga poskušam držati že zelo dolgo časa. In ne, to ne pomeni, da imam polne žepe in da si lahko privoščim karkoli. Pomeni pa, da se zavedam, da obstaja cel kup stvari, za katere sem pripravljen seči precej globje v žep in za to imam razlog.

Pišem zgolj o osebni preferenci na tem področju. Namreč zame je vse skupaj zelo preprosto – če kupujem stvar, ki jo bom uporabljal 5+ let, potem je vredna večjega kupčka denarja, kot pa če kupujem nekaj, kar bom po parkratni uporabi zavrgel.

Računalnik. Ja, sem navdušen nad Apple izdelki. V bistvu sem za njih pripravljen plačati precej veliko, ker mi dejansko služijo. Ker sem pred leti imel precej prenosnikov z Windows operacijskim sistemom lahko naredim zelo preprosto primerjavo. Pri Win “škatli” sem moral na par let menjati hardwear, medtem ko sem pri Applu z istim modelom računalnika vztrajal 5 let – in še vedno deluje vse tako kot mora.

Na drugi strani pa so stvari, za katere nisem pripravljen veliko plačati, saj me bo verjetno vse skupaj minilo zelo hitro. V ta svet sodijo razni športni rekviziti, za katere že vnaprej vem, da me bo minilo vse skupaj in da so zgolj odraz želje v danem trenutku.

Takšnih stvari, ki so posledica impulzivnega nakupa je precej. In pri teh stvareh ponavadi raje izberem cenejše variante, kot da bi kasneje ugotovil, da samo še mečem denar skozi okno, ker si nekaj v danem trenutku želim.

Moja logika je torej dokaj preprosta – stvari, ki jih bom uporabljal na daljši rok kupujem dražje/kvalitetnejše, medtem ko stvari, ki so posledica trenutnega navdiha pa kupumem tudi cenejše!