Življenje v hiši je marsikdaj precej drugačno, kot si ga predstavljajo ljudje, ki sicer ne živijo v hiši. Marsikdo se niti ne zaveda koliko dela/rekreacije prinaša hiša v življenje. Sam sem celo življenje živel v hiši in vedno znova sem presenečen, koliko je stvari, ki jih je potrebno narediti okoli hiše, ali v hiši. Dela praktično nikoli ne zmanjka.

Hiša je nekaj drugega kot blok. Ni vonja kosila, ki se poleti vije po hodniku, ni prepirov v sosednjem stanovanju, ki se slišijo čez tanke stene, ni tuširanja zgornjih sosedov..

Da ne omenjam iskanja parkirišča zvečer. Ampak življenje v bloku je povsem preprosto. Imaš štiri stene, imaš balkonček in vse kar moraš narediti je to, da postaviš par rož nanj, če se ti seveda da in stvar je končana.

Življenje v hiši je precej drugačno in prinaša veliko več aktivnosti. Ne slišiš sosedov in se lahko na ves glas dereš, ali pa si prepevaš pod tušem. Vonj zažganega kosila ostane vedno samo tebi. Parkirišče je vedno prazno in celo zimo čaka, da sam skidaš sneg. Vse rože okrog hiše čakajo, da jih sam urediš in dela okrog hiše nikoli ne zmanjka! Seveda lahko vse te stvari vzameš kot rekreacijo in uživaš v njih in v stiku z naravo.

Rože okrog hiše. Sam sem poskusil metodo manj je več in si dodatno pomagal z lubjem in mislim, da mi je uspelo. Ni več nadležnega plevela, ki ga je potrebno uničevati in rože so barvno usklajene. No, dokler se ne “sparijo” med seboj in podrejo celotno smiselno strukturo. Ampak to je poglavje zase.

Travnik. Včasi mora moški narediti, kar mora moški narediti! Ampak to, da moram kositi travo vsak teden, je povsem dobra rekreacija. Travnik mi uspe  pokositi v manj kot eni uri. In ko gledam listje, ki ga je polna trata, se mi nasmeji, ker vem, da bo s kosilnico vse skupaj urejeno zelo hitro in neboleče. Vendar je travnik precej velika obveznost, ki jo ima vsak lastnik hiše. Zato poskušam imeti čim manj motečih elementov v samem travniku, da je delo bolj preprosto. Da o vseh vrstah trave, ki sem jo že preizkusil, niti ne izgubljam besed!

Rože na balkonih in oknih. Odločitev, kaj bo na njih je vsako leto zakomplicirana. Nakupovanje rož, sajenje, gnojenje in vse ostalo, kar pride zraven. Seveda ne smem pozabiti na zalivanje rož, ki mi vsako tretje jutro prinese dodatno delo.

Obrezovanje rož, dreves in ostalega. Moje najljubše delo, ko lahko s samo enim rezom pokvarim celotno drevo, ali pa uničim rožo. Ampak mi pomeni izziv. Glede na to, da se držim mota, manj je več, potem si lahko samo predstavljate, kako vse skupaj izgleda jeseni. Ampak važno je, da je meni všeč.

Ja, danes je spet dan za košenje travnika. Nihče od sosedov se ne pritožuje, če to počnem zgodaj zjutraj. In vedno me vse počaka. Nič se ne zgodi samo od sebe. Zvečer me bo bolel križ in roke bom imel povsem opraskane od rož, ampak to je potrebno vzeti v zakup, če živiš v hiši.