Boštjan M. Zupančič, nekdanji ustavni sodnik in sodnik na Evropskem sodišču je pred časom razburil javnost s svojo izjavo o birokratih. Vendar se ni ustavil pri tem – očitno se je odločil, da si bo tlakoval pot v politiko s populizmom okoli kreditov v frankih.

16.000 davkoplačevalcev, ki so vzeli kredite v frankih je za začetek dovolj. Podobno, kot nekdo drug, ki si tlakuje pot v politiko s pomočjo ekologije. Tudi pred leti se je nekdo že lotil na podoben način vstopa v politiko – pa vendar je kmalu pogorel.

Ne bom napisal, da je to njegovo dejanje sprevrženo in obsojanja vredno – sicer pričakujem, da bom dobil povrnjen tudi vložek, ki sem ga pred desetimi leti izgubil, ko sem vstopil v igralnico in igral “blackjack”. Ker sicer bo šlo to na ESČP, kajne Boštjan?

Vsak, ki vzame kredit bi se namreč moral zavedati, da lahko pride do zelo različnih situacij, ki povsem spremenijo mesečno anuiteto. Če jim bančni svetovalci niso tega povedali, oz. jih niso opozorili na to, potem bi se moral vsak najemnik kredita pozanimati o teh stvareh – sicer pa so že od uvedbe fiksacije franka na euro nekateri opozarjali na to. Ampak ljudje ne verjamemo toliko časa, dokler se nekaj ne zgodi in nas zaboli – v denarnici, kjer najbolj boli. Nekateri pa so to storili s figo v žepu – ker sicer ne bi dobili tako visokega kredita v eurih, kot so ga v frankih.

Da ne bo pomote. Nikomur ne privoščim, da se je to zgodilo in bodo mesečne anuitete lahko višje za par deset eurov, ali pa celo veliko več, sploh v razmerah v katerih živimo. Zavedam se, da je bil za marsikoga najem kredita v frankih edini izhod iz situacije in posledično ni prijetno da se je to zgodilo. Vendar je pri teh stvareh vedno prisotno tveganje in to je potrebno vzeti v ozir, ko se odločamo za različne finančne produkte.

In ko nekdo začne groziti s tem, da bomo davkoplačevalci plačali vse skupaj je čas za alarm. Ker poceni populizem ni ok. In tole je tipičen primer tega!

2 Responses to Boštjan M. Zupančič si utira pot v politiko s populizmom okoli kreditov v frankih

 1. Zelko Thori pravi:

  Tako je.

  Tudi meni so na banki, treh bankah, povedali, da se anuiteta lahko spremeni za nekaj 10 eir in da naj vzamem v chf, ker samo tsko lahko dobim dovolj, da si z družino kupimo stanovanje.

  Anuiteta je res zrasla za nekaj deset evrov, kot so me opozorili.

  Iz 390 eur na 620 eur.

  Pustimo na stran da banka NIKOLI ni kupila chf, ni mi izplačala chf, tudi videl nisem chf.

  Važno da ima banka vsak mesec od mene dodatni dobiček. Tečajni dobiček.

  Ker konec koncev zakaj bi banka pokrivala nek najin skupni minus iz odlocitve, katwro so mi oni svetovali, kot finančni strokovnjaki. Saj tudi banka od mene, davkoplačevalca ne pričakuje, da bom jaz pokril njen minus. NLB minus.

  Aja, čakaj….

 2. Kuntakinte pravi:

  A ni tko, da sta v tem projektu skupaj z Ribičičem? Zarad tistih izjav o birokrstih in splavu je kot desničar in zaradi teh frankov je levi populist…skratka zdej ga noben pametnjakovič ne mara. Men se zdi to uranoteženo, a ni?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.