Iskrina ura na TR3 je bila dolga leta zaščitni znak te stavbe. 9. maja 1975 je bila ura, težka 1450 kilogramov in dolga pet metrov in pol, zmontirana in ves ta čas je privabljala poglede, saj je poleg ure in datuma prikazovala tudi trenutno temperaturo.

Kljub temu, da nisem Ljubljančan, pa mi je ta ura prišla precej krat prav – ja, obstajali so časi, ko še nismo imeli v svojih žepih mobilnih telefonov, da bi nam prikazali uro in temperaturo. Ceeref, zakaj ne popravite Iskrine ure na TR3 / ali jo zamenjate z novo?

Ko je pred časom dokončna “umrla” ta ura, ki jo je izdelalo podjetje Movie display iz Torina, je marsikdo z žalostjo pogledal proti vrhu stavbe in ugotovil, da ni več ure. V družbi Ceeref so pripravili odgovor – da ni več nadomestnih delov za to uro, nove pa, zaradi onesnaževanja zraka ne smejo “namontirati”.

Ob tem se mi zastavi povsem preprosto vprašanje – LCD oglasni panoji, ki so na parih lokacijah v Ljubljani očitno niso problematični, LED ura pa bi lahko bila. In ne dvomim, da se ne bi našel “majstor”, ki bi to uro popravil, ali pa jo obnovil. Odgovor družbe Ceeref se mi zdi malce preko “palca” in je namenjen zgolj temu, da zadovolji javnost.

Mogoče pa obstaja drugačna alternativa glede te ure – kaj če bi ustanovili “crowdsourcing” kampanjo, kjer bi zbirali denar za popravilo ure, ali nabavo nove ure, ki bi imela enake funkcionalnosti, kot jih je imela do sedaj? Bi to šlo skozi? Mogoče pa bi se našel tudi kak sponzor, ki se ukvarja s tem in bi z veseljem prispeval k ohranitvi tega simbola točnosti v Ljubljani.

Ja, ta ura se je videla daleč naokoli po Ljubljani in ravno to je bil njen čar. Glede na to, da je sedaj TR3 trg več ali manj nefunkcionalen – odkar ni tam več parkirišč, se tudi nič ne dogaja, bi lahko vsaj ta ura bila nekaj, kar bi pritegnilo poglede ljudi. Nekako ne razumem, da družbi Ceeref, ki je lastnica stavbe TR3 ni v interesu, da bi vrnili pomemben “spomenik” mestu in obiskovalcem.

Mogoče pa bi morali pisati županu Zoranu Jankoviću, da naj uredi, da bo ta ura spet kazala uro in temperaturo vsem, ki pridejo v najlepše mesto na svetu?!