Skupaj - Katarina Kresal, Milan Kučan, Zoran Jankovič, Borut Pahor, Gregor Golobič 14 Skupaj - Katarina Kresal, Milan Kučan, Zoran Jankovič, Borut Pahor, Gregor Golobič 14

Borut Pahor: “Nisem popoln in tudi nisem moralna avtoriteta in se to ne trudim biti.”

Borut Pahor. Aktualni predsednik RS in tudi uradni kandidat za novega predsednika RS. In njegova izjava “Nisem popoln in tudi nisem moralna avtoriteta in se to ne trudim biti. Tisto, kar potrebuje država, je človek, ki ima neko politično avtoriteto”, ob kateri bi moral vsak državljan RS skomigniti z rameni in se vprašati povsem preprosto vprašanje – ali je samo iskrenost to, kar si želimo od predsednika? Politične avtoritete pač Borut Pahor že dolgo nima – ima samo samovšečnost..

Dejstvo je, da je Borut Pahor eden izmed tistih predsednikov, ki si bolj kot česarkoli želi pozornosti. Pozornosti in všečnosti. Takšna je bila njegova prva kampanja in takšen je tudi celoten njegov mandat predsednika.

Vsaka pasja procesija je ok, vsak trenutek, ko se lahko fotka za Instagram in v poplavi lajkov doživlja veselje. In v tem času je Borut Pahor izjavil toliko čudnih in dvoumnih izjav, da je tale njegova samo še ena izmed …

Pa vendar je tale izjava malce drugačna. Malce bolj iskrena in mogoče z malce globjim pomenom. Ja, zavedamo se, da Borut Pahor ni popoln. V bistvu ni nihče. In tega mu nihče niti ne oporeka.

Vendar, ko Borut Pahor izjavi, da ni moralna avtoriteta, bi morali skočiti v zrak in ga vprašati o tem – kaj misli s tem. Povsem mi je jasno, da sedaj igra na skromnost – slovensko klasično lasnost, s katero se lahko vsak od nas poistoveti. Pa vendar – predsednik mora biti morala avtoriteta! In se mora truditi to biti. Namreč, v končni fazi je predsednik poveljnik oboroženih sil, predvsem pa je predsednik izbran od ljudstva.

V primeru, ko zase nekdo napiše, da ni moralna avtoriteta in da se to ne trudi biti se mi zastavi vprašanje – zakaj potem nekdo tak kandidira za predsednika? Ker lahko? Ker si s tem zdravi “moralne komplekse”? Ker je v njegovi omari kup okostnjakov, ki bodo padli iz nje in si vnaprej pripravlja teren, ko se bo to zgodilo?

Ne. Predsednik si, kljub vsej lažni skromnosti, ne bi smel dovoliti takšne izjave. Ampak zakaj pa ne. On je Borut Pahor in si lahko privošči tudi tako nepremišljeno izjavo. Ampak v tej izjavi je lahko veliko več resnice in globjega pomena, kot pa deluje na prvo žogo. Mogoče pa maske padejo in bo v drugem krogu Borut Pahor VS kandidat Milana Kučana – kot je v zadnjem času navada, da se okarakterizirajo ostali kandidati za predsednika RS.

Zanimiva bo tale bitka za predsednika, sploh s takšnimi izjavami!!!