Ko ti pripeljejo hladilnik na dom in ugotoviš, da mogoče ne bo šel skozi vrata. Jeap. Resnična zgodba. Naročiš hladilnik Bosch, ker si prepričan, da ga potrebuješ – o tem, da je večinoma prazen, ali pa so v njem konzerve in pijača niti ne bom izgubljal besed. Vendar je presenečenje sledilo …

Živim v hiši. In ko so mi dostavljalci pripeljali hladilnik pred vrata sem bil rahlo zaskrbljen. V maniri pravega moškega, seveda nisem preveril velikosti in ko je stala škatla pred garažo sem ugotovil, da tole pa ne bo šlo skozi vrata! Se zgodi, kajne, ko je moški prepričan v svojo superiornosti in zmožnost ocene velikosti.

Namesto, da bi šel nov Bosch hladilnik v kuhinjo in nadomestil starega, ki deluje še odlično, je pristal v garaži. S strahom sem ga vsak vikend opazoval in meril vrata in računal, kako bi ga lahko spravil v hišo.

In prišel je vikend. Odločitev je padla. Hladilnik bo končal v kuhinji in opravljal svoje poslanstvo – pa čeprav spustim dušo. No, ko sem že petič vse skupaj premeril, sem ugotovil, da ga moram spraviti skozni dnevna vrata, ki so edina dovolj široka in kjer ni nobenih “ovinkov”, ki bi mi lahko delali probleme.

Kako se pravi moški loti tega? Vzame smučke in na njih postavi hladilnik in ga vleče okoli hiše. Vsake par sekund pošlje vse skupaj v “*****” in to počne pol ure, dokler mu ne uspe priti do vrat. Tam ugotovi, da obstaja majhen problem – da bo treba nagniti hladilnik, da bo šel skozi vrata, kar pomeni, da je potrebno imeti dovolj veliko teraso. No, če bi vedel, kako bo vse skupaj potekalo, bi snemal celoten postopek selitve hladilnika – pa vendar, po drugi strani je boljše, da to ni nikjer ohranjeno.

Po približno eni uri mi ga je uspelo spraviti v kuhinjo in potem je sledilo bolj zanimivo delo. Sortiranje hrane, ki ji je potekel rok uporabe. Da. Veliko jo je bilo. Ampak tako je to, če se človek večino časa prehranjuje zunaj.

Ampak na koncu me je čakalo še eno opravilo – prestaviti obstoječi hladilnik Bosch v garažo, kjer bo služil svojemu namenu. Ker je bil precej manjši, predvsem pa precej ožji je bilo to delo precej preprosto. No, po parih urah ukvarjanja s tem, mi je bilo seveda žal, da sem se odločil za ta podvig – ampak včasih mora moški narediti, kar mora moški narediti. Tudi takšno neumnost.

Mogoče o tem, kaj imam vse shranjeno v hladilniku v kakšnem kasnejšem zapisu. Aja. Energijski razred: A++ in tiho delovanje (40 dB). To sta bila razloga, med drugimi, da sem se odločil zanj .. In glede na to, da je bil prejšnji tudi Bosch, vendar je vsake toliko časa spustil kakšen res hud zvok sredi noči in me prestrašil …