Slovenija. Dežela neumnosti. Tudi pri nagradah – dejstvo je, da imamo v Sloveniji kup birokratizma in posledično to pomeni, da bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, v skladu s Pravilnikom o merilih za sofinanciranje izvajanja letnega programa športa na državni ravni, Košarkarski zvezi Slovenije namenilo 17.080 evrov. Bravo, kajne? Toliko je vredno zlato na evropskem prvenstvu?!?!

Ministrica Maja Makovec Brenčič, je predlagala, da Košarkarska zveza Slovenije prejme še dodatnih 50.000 evrov. Ste tudi vi skomignili z rameni, ker ste verjeli, da si takšna zmaga zasluži več?

Jaz sem. In ko sem ugotovil, da stane letno vzdrževanje falcona skoraj 800.000 evrov, je bila moja jeza še precej večja. Ja, razumem. Ni denarja. Ker se ga meče skozi okno za projekte kot so TEŠ6 in podobni, zato ostane precej manj denarja za športnike – za tiste, ki ne delijo Slovenije, ampak jo združujejo. Ampak to sploh ni pomembno.

Bolj pomembno je sporočilo, ki ga pošilja država in vlada Slovencem. Nepomembno je, kako si uspešen – in razumem, da je takšna nagrada za posameznega športnika lahko čisto ok, ampak za ekipni šport pa je tole rahlo norčevanje – ampak imamo birokratska pravila in teh se je potrebno držati kot pijanec plota.

Sedaj se verjetno končni vsi zavedamo koliko pomeni “garanje” in borba za državo na takšni tekmi. In sedaj je verjetno marsikomu tudi jasno, zakaj marsikateri športnik zavrne ponudbo za igranje v reprezentanci – ne, ne gre več samo za ponos in čas, da lahko igraš za svojo državo – ker nihče ne upošteva dejstva, da se lahko športnik poškoduje na tekmovanju in s tem zaključi svojo kariero. In ja, minili so časi, ko je bilo igranje za državno reprezentanco največja želja vsakega posameznika – odkar obstaja denar, je le ta precej pomemben.

No, naši košarkarji so dokazali, da njim ni samo do denarja, ampak da jim je, da nekaj naredijo za vse nas – ki smo doma pred TV zasloni spremljali njihove igre in trepetali v zadnjih minutah. Zato vsakomur od njih lahko rečem samo – kapo dol! Država pa naj pripravi normalen predlog nagrajevanja v skupinskih športih in naj malce premisli, ko izbira znesek s katerim bodo nagradili reprezentanco!