Star sem / moti me glasna glasba v lokalih

Dan se preveša v noč. Sediš v lokalu. Ker še ni tako hladno, si zunaj na vrtu. V prijetni družbi. Pogovor je zanimiv. Nekje zadaj je glasba, ki jo vrtijo v lokalu. Postaja vse glasnejša. Tako glasna, da moraš govoriti precej glasneje, da te sogovornik sliši. Nisi edini. Celoten vrt lokala začne govoriti glasneje in vse postaja kakofonijo čudnih glasov. Ko se na koncu že celoten vrt lokala dere med seboj, prosiš za račun in odideš. Naslednje jutro imaš polomljen glas – posledica dretja in nizkih temperatur.

Tole zgoraj ni osamljen primer. V bistvu je skoraj v vseh lokalih tako. Na srečo se čez poletje da na marsikaterem vrtu še vedno pogovarjati, vendar ko padejo temperature in se vse skupaj seli v lokale, pa pogovor postane nemogoč. Da izbire glasbe po različnih lokalih niti ne komentiram – ampak vsak vrti glasbo, ki je primerna njegovi ciljni javnosti. In v večini lokalov jaz nisem ciljna javnost.

Zakaj se lastniki lokalov odločajo, da bodo imeli zelo glasno glasbo? Pojma nimam. V večini lokalov se namreč ne pleše. Če bi logično sklepal, človek spije več pijače, če več govori, kot pa če se mora dreti? Se motim? Potem je glasna glasba odveč.

Če je glasna glasba, potem se ljudje pogovarjajo glasneje, kar pomeni, da se vsi bolj derejo in da tako slišiš kaj se pogovarja par za sosednjo mizo, ali pa kako se kregajo za naslednjo mizo. Je res komu v interesu, da posluša to?

Če sem malce ekstremen – v marsikaterem lokalu je glasba tako glasna, da me to tako iritira, da zgolj popijem pijačo in oddidem naprej. Mogoče pa je smisel v tem, da se čim hitreje menjajo stranke in tako lokal več zasluži. Da o izboru glasbe niti ne izgubljam besed – ampak o okusih se seveda ne razpravlja.

Kot sem napisal že v samem naslovu. Verjetno je krivda v meni, ki sem vsako leto starejši in me vsako leto več stvari moti. Vendar, če grem z nekom na pijačo in pogovor, potem si dejansko želim, da se lahko na vrtu, ali pa celo v lokalu pogovarjam in da nimam zjutraj zlomljenega glasu. Predvsem pa, da slišim sogovornika, ko se z njim pogovarjam.

Še resničen primer izpred par dni. V stari Ljubljani sedim v lokalu in se pogovarjam. Ker je bila debata zanimiva, je tudi pogovor trajal dlje časa, kot sem planiral. Na začetku sem se pogovarjal precej potiho in slišal sogovornika. Ko pa sva naročala tretjo “rundo”, pa sem ugotovil, da se dejansko skoraj že dereva, kajti nivo glasbe se je s časom dvigoval in na koncu nama ni preostalo drugega, kot da prosim za račun in se pobereva. Naslednji dan je bil moj glas polomljen – kot da bi krepko žural celo noč, v bistvu pa sem samo spil tri pijače na vrtu lokala.

Če ima kdo odgovor na vprašanje – zakaj hudiča je potrebna tako glasna glasba v lokalih – na dan z besedo. Večno vam bom hvaležen, predvsem pa bom potem mogoče precej bolj toleranten do tega pojava. Aja, pa če kdo ve za kakšen lokal, kjer se dejansko da normalno pogovarjati na vrtu in za to ni potrebno uničiti glasilk do konca … Že vnaprej hvala.

p.s.: idejo za zapis je dala Katja, tako da nisem samo jaz opazil tega fenomena, ki se vse pogosteje dogaja v lokalih …

Foto: Pexels
  1. Jebemu, če te kdaj srečam na ulici, te bom povabil na pivo. Bolj berem tvoje zapise, bolj ugotavljam, da imava precej podobno razmišljanje. Očitno tudi jaz že postajam star (39) :)

    1. 42 jaz :)

      ja, to so leta, ko clovek zacne malce drugace razmisljati.. sem pa vedno za coca colo :)

  2. Glasna glasba je zato, da folk manj govori in vec pije. Podobna fora kot s slanimi prigrizki–karkoli, da se le proda vec.

Komentarji so zaprti.