Ko sem pred časom pospravljal predale, sem v enem izmed njih odkril kuverto z Desetaki – petimi darilnimi boni v vrednosti 10 eurov. Ker nisem imel pojma, sem poguglal in odkril, da so to darilni boni, ki jih lahko unovčim v Citycentru Celje, Cityparku Ljubljana, Europarku Maribor in Centru Interspar Vič.

Verjetno so bili rojstnodnevno darilo, ampak kot imam navado z darili – končali so v predalu. Ampak za razlago zgodbe je potrebno skočiti malce nazaj.

Sam rad obdarujem. Nerad pa sprejemam darila. V bistvu jih ne znam sprejemati in ponavadi se že po obrazu vidi, da sem nezadovoljen s tistim, kar dobim. Očitno ne znam “fejkati”, predvsem pa imam čedalje bolj občutek, da so darila sicer super, ampak ne takrat, ko jih ljudje pričakujejo. Veliko bolj smiselno se mi zdi “random” obdarovanje, kot pa za rojstni dan, božič in na tiste dni, ko je to del foklore.

Posledično tudi sam zadnja leta vse manj kupujem darila, saj v večini primerov raje priložim denar v kuverto in s tem rešim večni dvom o tem, če sem kupil pravo darilo, ali pa sem kupil nekaj, kar je bilo meni dejansko všeč, obdarovancu pa ni niti najmanj.

Vendar je denar precej “tricky” darilo. Ljudje ga ponavadi ne porabijo zase, ampak ga porabijo za plačilo položnic, ali pa kaj podobnega. Darilni boni so nekaj drugega. Ko dobiš darilni bon, ga ne moreš unovčiti za gotovino, le zapraviš ga lahko v trgovini. V primeru Desetaka sem odkril, da ga lahko unovčim v vseh trgovinah v trgovskih centrih, ki jih upravlja SES Center Management.

Očitno bom jaz denar sedaj zamenjal za darilne bone in bom raje podarjal to – vseeno bo darilo malce bolj osebno, vendar upam, da imajo obdarovanci drugačen odnos do daril, kot ga imam jaz. In da ne bodo šele čez čas odkrili, da imajo v predalu spravljene darilne bone.

Ker nisem ravno iz tega sveta (darilnih bonov) – ali imajo že vse trgovine / lokali / storitvene dejavnost možnost nakupa darilnih bonov? Ker tole bi bila lahko zanimiva poslovna ideja – voucherji na mobilnem telefonu … In trejdanje. In pošiljanje voucherja preko telefona. Hm …