Letošnja bitka za predsedniški stolček je v polnem teku. Volitve predsednika Republike Slovenije 2017 bodo potekale v nedeljo, 22. oktobra 2017 in za vaše glasove se bo potegoval devet kandidatov. Da, prav ste prebrali. Vloženih je bilo sicer deset kandidatur, vendar je bila zavrnjena kandidatura Aleša Ivana Cepiča Ambassadorja (kaj?) …

Kdo so torej ostali kandidati? Sicer sem že parkrat pisal o tem, vendar je sedaj spodaj končna verzija predsedniških kandidatk in kandidatov. Srčno upam, da ženske niso poslali v ogenj zgolj za to, ker so ženske … Sicer pa javnomnenje raziskave največ možnosti dajejo trenutnemu predsedniku Borutu Pahorju in njegovemu protikandidatu Marjanu Šarcu.

  • Ljudmila Novak / Predlagatelj kandidature: Nova Slovenija – krščanski demokrati
  • Marjan Šarec / Predlagatelj kandidature: Lista Marjana Šarca
  • dr. Maja Makovec Brenčič / Predlagatelj kandidature: Stranka modernega centra – SMC
  • Borut Pahor / Predlagatelj kandidature: mag. Dejan Židan in skupina volivcev
  • Angela (Angelca) Likovič / Predlagatelj kandidature: Glas za otroke in družine
  • Boris Popovič / Predlagatelj kandidature: Slovenija za vedno
  • Romana Tomc / Predlagatelj kandidature: Slovenska demokratska stranka – SDS 
  • Suzana Lara Krause / Predlagatelj kandidature: SLS – Slovenska ljudska stranka
  • Andrej Šiško / Predlagatelj kandidature: Gibanje Zedinjena Slovenija

Po spisku sodeč se nam obeta drugi krog, predvsem pa se nam obeta zanimiva jesen. Nekateri s populizmom, drugi s samovšečnostjo, tretji s programom. Komu bo uspelo najbolj prepričati volivce pa bomo videli konec oktobra.

Mene bo predvsem zanimal način in ton komunikacije – glede na to, da smo videli v preteklih letih že vse, dvomim, da me lahko kdo od strategov njihovega digitalnega komuniciranja preseneti, predvsem pa naredi kaj, po čemer si bom vse skupaj zapomnil.

Verjetno bo večina kandidatov šla naokoli po terenu in se trudila, da v tem kratkem času obišče čim več “pasjih procesij” in dobi čim več terminov pred objektivi televizij in aparatov. Predvsem pa bodo vsi poskušali biti prijazni in “človeški”, kar pa se ponavadi takoj po koncu volitev spremeni – in ti ljudje poniknejo in izginejo, kljub temu, da so še pred časom bili “ljudski” in nas vabili na pogovore z njimi.

Še enkrat. Na naslednje volitve se začne pripravljati isti dan, ko so volitve. In Borut Pahor se zaveda tega zelo dobro – bolj, kot pa vsaka druga politična stranka.

p.s.: seveda Damjana Murka ni med njimi. Smili se mi, ker ni sposoben zbrati 5000 podpisov, vendar določenih medijev to ne moti in z veseljem mu držijo “štango”…

Opravil sem držvljansko dolžnost - prvič sem šel na volitve 2