Katalonski referendum in slovenski brezjajčni politiki / sram jih je lahko

Slovenija se je pred 26 leti odcepila od Jugoslavije. Na plebiscitu so tisti z volilno pravico izbrali samostojno pot. Dobili smo svojo državo, dobili smo vojno in dobili smo svoje politike. Brezjajčne politike, ki so bolj podobni nojem, kot pa politike, ki bi si jih kdorkoli želel. Le to se je znova dokazalo včeraj, ko se v Kataloniji začel referendum s katerim pa se ne strinja španska oblast.

Katalonija je majhen del Španije. Okoli 6 % ozemlja Španije je katalonskega. Vendar v BDP prispevajo skoraj 22 %. Kar je veliko. Kar je treba braniti. In kar je predvsem zanimivo za oblasti v Španiji. Ko se je pred časom začeli govoriti o referendumu je bilo verjetno marsikomu jasno, da to ne bo minilo brez zapletov, predvsem pa, da španska oblast ne bo kar tako pustila, da bi se Katalonija odcepila.

Pa v bistvu ni šlo za odcepitev, ampak je šlo za ugotavljanje, koliko ljudi se sploh spogleduje s to idejo. Nekje sem zasledil podatek, da je bilo pred časom več kot 60 % Kataloncev proti ideji o odcepitvi. Včeraj, na referendumu, pa so se stvari spremenile. Nasilje policistov, ki so vpadli na referendumska volišča in ki so poškodovali okoli 500 ljudi, predvsem pa ukazi španske desne vlade so prepričali ljudi, da si ne želijo več skupne države – po do sedaj zbranih podatkih je za samostojno Katalonijo glasovalo preko 90 % udeležencev referenduma.

Tukaj pa pridemo do naših brezjajčnih politikov. Ko smo se pred 26 leti odločili za samostojno pot in smo trepetali pred Jugo agresorji, smo čakali, katera država nas bo prva podprla in kateri politiki se bodo postavili na našo stran. Tako, kot so to včeraj pričakovali Katalonci.

Pa vendar naši brezjajčni politiki, ki so trenutno na oblasti niso javnosti sporočili svojega mnenja – svoje podpore, da ima v demokraciji lahko vsak možnost svobodne izbire na referendumu, predvsem pa naši politiki niso dvignili glave iz peska in pokazali svojega stališča.

Sam sem jih zjutraj pozval, medtem ko sem bil v Italiji, naj povedo svoje mnenje na twitterju. Da bomo državljani Slovenije vedeli, kako naši “glavni” politiki razmišljajo. Ker ni bilo odziva, sem se odločil, da pozovem tudi predsedniške kandidate, da sporočija stališča glede Katalonije. In v končni fazi sem pozval tudi desnico, da mi sporoči svoje poglede na ta referendum in težnje o odcepitvi.

Na koncu sem bil presenečen. Desnica podpira referendum v Kataloniji in možnost odločanja o samostojnosti Kataloncev. Od predsedniških kandidatov se je prvi odzval Marjan Šarec, ki podpira pravico do odločitve. Enakega mnenja je tudi Romana Tomc in Maja Makovec Brenčič.

Borut Pahor in Miro Cerar pa sta čakala z izjavami. In šele čez mnogo ur – v takšnem primeru ni časa čakati več ur in taktizirati, ali pa čakati ukaze iz kje drugje nista imela toliko jajc, da bi povedala svoje mnenje. Ja, za predsednika in premierja si želim človeka, ki ima svoje mnenje in ne poskuša biti zgolj lutka in biti vsem všečen.

Tokrat sta oba padla na izpitu človečnosti, predvsem pa na izpitu demokracije. Očitno se jima jebe in upam, da bo tole dobra popotnica za njuno politično kariero – sicer dvomim, da bi si Slovenci zapomnili kaj takšnega, ampak tokrat sta pokazala tipičen primer nojevske politike. Počakaš, da se drugi odločijo in potem prikimaš. Da o tem, da Karl Erjavec ni rekel ne bev ne mev, niti ne pišem. Sramota.

Ko sta se Cerar in Pahor oglasila, sta bili njuni izjavi polni puhlic in #bullshita. Kako pričakovano. Kot je napisal Rok na Twitterju – oba sta bila predvidljiva …

V bistvu me je sram, da živim v državi, ki nima politikov z jajci. V državi, ki pogleda stran, ko se takšne stvari dogajajo. Ja, tale referendum je verjetno začetek konca Evrope kot jo poznamo. Težnje posameznikov bodo v naslednjem obdobju prišle precej bolj na plan in tole je verjetno eden izmed prvih takšnih referendumov – v prihodnjosti jih pričakujem veliko več in posledično Evropa ne bo mogla kot takšna več preživeti.

Kot je že pred mnogimi leti zapisal Srečko Kosovel:
Lepa, o lepa bo smrt Evrope;
kakor razkošna kraljica v zlatu
legla bo v krsto temnih stoletj,
tiho bo umrla, kot bi zaprla
stara kraljica zlate oči.

  1. Zanimivo. Na nek način ne preseneča. Ali pač.
    Srečko Kosovel je že vedel…

  2. Fun fact. Današnji “desni” politiki, so bili med glavnimi akterji slovenske osamosvojitve. Presenečeni? Mogoče zato ker vas je bila večina takrat v plenicah in v fotrovih jajcih

Komentarji so zaprti.