V Sloveniji smo res fenomeni. Tudi pobuda Andreja Čuša, ki se zavzema za zaprtje trgovin ob nedeljah sodi v to kategorijo, vendar so mu pri tem pristopili na pomoč tudi poslanci SMC, DeSUS in SD ter NSi. Pisalo se je leto 2003, ko so določene politične stranke in sindikat delavcev trgovine želele referendum, kjer s(m)o volivci podprli predlog za zaprtje trgovin ob nedeljah.

Takrat smo na referendumu odgovarjali na vprašanje: Ali ste za to, da se v Zakonu o spremembi zakona o trgovini določi, da so prodajalne življenjskih artiklov odprte največ do 10 nedelj v letu, razen bencinskih servisov, prodajaln v bolnišnicah, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah, z omejeno površino, ki so lahko odprte brez omejitev?

Glasovnice je oddalo 445.842 oziroma volivcev. 57,5 odstotka udeležencev je glasovalo za, proti pa jih je bilo 41,7 odstotka. Leto kasneje so večje družbe na ustavno sodišče vložile pobudo za presojo ustavnosti zakona o trgovin in to je odločilo, da 17. člen zakona o trgovini, ki med drugim govori o odpiralnem času trgovin, ni v neskladju z ustavo.

Smo v letu 2017. In očitno je zopet čas, ko je treba razdvajati Slovenijo. To nedeljsko delo je kar dobra tema za delitev naroda. Ampak Čuš in ostali vrli poslanci – zakaj hudiča ne bi raje na referendumu glasovali za to, da se življenje ob nedeljah v Sloveniji ustavi? No, mogoče bi vseeno dovolili do maše, ker družina pa to. Sicer pa nobenih izletov, nobenih športnih aktivnosti, ničesar. Samo čas za družino. Ker za to gre, kajne?

Mogoče bi ti ljudje, ki očitno nimajo stika z realnostjo kdaj ob nedeljah šli kam na izlet in bi videli, koliko ljudi dela ob nedeljah. Bili bi presenečeni in ugotovili, da so trgovci še najmanjši problem. Še celo duhovniki delajo ob nedeljah. Ali ne bi mogoče za njih najprej poskrbeli? Prestaviti mašo na ponedeljek, bi bila recimo lahko rešitev.

Ok. Razumem. Gre še za eno izmed neumnih idej – populistično, s katero se poskuša pridobiti simpatije volivcev, ampak žalostno je to, da taisti ne pomislijo na bolnišnice, lokale, gasilce, bencinske črpalke, delo v proizvodnji … kjer ljudje prav tako delajo ob nedeljah in nikogar ne skrbi za njih. Če gre komu res za družine, potem naj premisli o teh nebulozah, ki jih kotali.

Po drugi strani pa mi je fascinantno to, da veliko mladih z veseljem dela ob nedeljah v trgovinah, ker so boljše plačani in lahko z nedeljami precej okrepijo svoj finančni status. Ampak koga to briga, ko gre za populizem in za družine. Takrat je pač dovoljeno vse …