Predsedniške volitve. Čas, ko kandidati za predsednike dobijo svoj prostor pod soncem in v vseh medijih. Nekako si ne predstavljam, da Damjan Murko, če bi res zbral 5000 podpisov podpore (posledično bi jaz eno leto vsak dan šel na Šmarno goro) ne bi izkoristil te možnosti za samopromocijo. In čas, ko poslušamo nebuloze, ki jih govorijo in obljubljajo kandidati.

V nedeljo bo konec cirkusa. Dobili bomo to, kar si zaslužimo. V bistvu lahko že vnaprej čestitam Borutu Pahorju za zmago v prvem krogu, kajti je edini kandidat, ki se je pripravljal na volitve ves čas od zadnjih volitev. V bistvu je izkoristil svoj čas predsednikovanja za samopromocijo – in na tem mestu mu ne gre oporekati. Super mu gre.

Še posebej, ko ima poleg sebe adjutanta Bojana Požarja, ki ga brani za vsako ceno in poskuša anulirati vsako negativno pisanje o njem. Zanima me, glede na to, da živimo v svetu, kjer se vse plača – kaj je bila cena tega in koliko to stane naš davkoplačevalce. Nekako ne verjamem, da obstaja samaritanstvo in da nekdo to dela iz dobronamernih vzgibov.

Po čem si bom zapomnil letošnji predvolilni čas? Dokaj preprosto – po vseh mogočih in nemogočih obljubah. Angelca Likovič bo, če postane predsednica, najprej rešila problem koroških dečkov. Ker to je naloga predsednika.

V bistvu se mi ne da pisati o tem, kaj vse so obljubili, da bodo naredili, mogoče je vseeno malce bolj smiselno, če napišem, kaj si jaz želim od predsednika / predsednice (da ne bo pomote!):

  • želim si predsednika, ki ima jajca (ne dobesedno) – ki ne zapakira vsake izjave v omot, da je vsem všečen, ampak pove tisto, kar dejansko misli, čeprav zaradi tega izgubi del volivcev
  • želim si predsednika, ki mu bodo ljudje bolj pomembni, kot pa je pomemben on sam sebi – super je, če imamo instagram predsednika, samo naj ne bo potem več predsednik, ampak naj postane “influenser” in tako služi svoj denar
  • želim si predsednika, ki bo moralna avtoriteta in ne zgolj in samo fikus – nekdo, ki nima kupa okostnjakov v omari in ga lahko določeni ljudje krepko držijo za jajca

V bistvu imam še kup alinej, ki bi jih lahko napisal, kaj si želim od predsednika. Pa vendar jih ne bom. Ker vem, da se ne bo nič spremenilo. Mogoče pa bomo, nekoč, čez mnogo let dobili predsednika, ki si ga res zaslužimo. Ki bo predsednik vseh, vendar bo imel jasno razdelana stališča in ki bo imel jasno vizijo. Sedaj imam bolj občutek, da imamo predsednika, ki je lep na zunaj, vsebina pa je nepomembna.

Ampak to si verjetno želimo, kajne? Če je to naša prihodnost in če je to najboljša izbira, potem verjamem, da smo v precej smešni situaciji. Vendar imamo demokracijo in gremo lahko na volišča. In večina ima vedno prav. Tudi na predsedniških volitvah. Kar volili, smo dobili.

Se vidimo čez pet let. Kandidati za predsednika – če želite konkurirati trenutnemu predsedniku, potem začnite svojo predvolilno kampanjo že v nedeljo po volitvah. Tako, kot bo to storil trenutni in novi predsednik. Če kaj, potem mu ne morem oporekati preračunljivosti …