Nedelja. Dan, ko sem se odločil, da bi preizkusil Michelinove restavracije v naši bližini. V bližini Vidma (Udin) so tri restavracije, ki se ponašajo z Michelinovimi zvezdicami – L’Argine di Vencò, La Taverna ali Agli Amici. Slednja ima celo dve Michelinovi restavraciji.

Glede na to, da sem bil v restavraciji Pri lovcu / Al cacciatore – La subida – Krmin / Cormons bil že parkrat, sem se odločil, da poskusim srečo še v drugih treh.

Moj koncept obiska teh restavracij je enak kot pri mojih tattojih. Ne rezerviram vnaprej, čeprav vem, da je takšna procedura. Če imam srečo in dobim prazno mizo, potem izkoristim priložnost, v nasprotnem primeru ne “pizdim”, ker se zavedam, da sem si sam kriv. Zdi pa se mi malce nesmiselno planiranje vsaj tri tedne vnaprej, kot bi bilo potrebno, saj sem malce preveč spontan človek.

Prva restavracija, kjer sem želel poiskati srečo (in hrano) je bila restavracija L’Argine di Vencò. Kljub navigaciji, sem moral vprašati domačine, kje se skriva – namreč do nje vodi par sto metrov makedama. Vendar je čudovito urejena in tudi njihova ponudba je pestra.

Ko sem prišel do njihovega parkirišča, sem bil navdušen. Prazno je bilo. Pred tem sem preveril, kdaj so odprti. Ob nedeljah od 12:45 do 16:00. Vendar sem pozabil, da v avtu nisem premaknil ure in sem bil uro pred odprtjem pri njih. Prijazna deklica mi je razložila, da je pri njih potrebna rezervacija vsaj tri tedne vnaprej in da imajo danes vse že zasedeno.

Hmm. Ko sem se vsedel v avto, sem preveril kako sta odprti ostali dve restavraciji La Taverna in Agli Amici. Še sreča, da sem se lotil tega, kajti La Taverna je ob nedeljah zaprta!

Za restavracijo z dvema Michelinovima zvezdicama Agli Amici je pisalo, da je odprta. Pot pod noge in čez okoli 20 kilometrov sem prišel do restavracije. Lepo urejeno, vendar se mi je zdelo, da nekaj ne bo v redu. In ko sem stopil v njihov bistro – Gnocchi Kitchen bar, mi je bilo jasno zakaj. Danes so se pripravljali na posebno družbo in posledično je bila restavracija, ki se diči z dvema Michelinovima zvezdicama zaprta za ostale obiskovalce.

Prav tako pa so mi razložili, da je potrebno vsaj 2 tedna vnaprej rezervirati prostor in da na žalost nimajo ponudbe za vegane. Za vegetarijance se najde marsikaj, ampak za vegane malce težje. Rahlo razočaran, pa vendar sem tega navajen, če ne upoštevam pravil, ki obstajajo, sem ostal v njihovem bistroju. In bil navdušen.

Potrudili so se in dobil sem vegansko hrano. Cene normalne, predvsem pa sem se zabaval, ko se je lastnik zabaval z mojim načinom prehranjevanja, predvsem pa mojo težo. Ko se bom naslednjič odločil, da bom želel jesti v Michelinovi restavraciji, bom definitivno upošteval pravila in rezerviral vse skupaj vnaprej, da se mi ne bo ponovila ta zgodba.

In ja, zavedam se, da je z veganskim načinom prehranjevanja težko najti Michelinke, kjer bom lahko jedel hrano, ki jo jem zadnje leto in pol …