Med vožnjo po avtocesti sem v bližini kraja Bale (Golaš) opazil nekaj novega – park Histria Aromatica, kar sem šele kasneje ugotovil, da je. Histria Aromatica je urejen nasad rastlin in dreves, predvsem pa je to čudovito urejen kraj, kjer destilirajo eterična olja, prav tako pa nudijo hrano.

Z mojo srečo – ja, park Histria Aromatica je bil zaprt. Sicer je vstopnina 10 evrov. In v samem parku je mnogo stvari, ki jih je vredno pogledati. Verjetno je obisk boljše planirati spomladi, ko je več rastlin, predvsem pa vse skupaj izgleda precej drugače kot je sedaj – ko samo določene rastline še cvetijo, ostale pa so pripravljene na zimo.

Park je velik preko 100.000 m2. Odprt je bil v začetku tega leta in je po skromni oceni predstavljal precej veliko investicijo. Namenjen je izobraževanjem, pridelavi eteričnega olja, prav tako pa je namenjen tudi za poroke in razne seminarje. Kdorkoli je že to postavljal, je točno vedel kaj si želi imeti in kaj si želi imeti.

Na vrhu parka je velik zidan kompleks, kjer si lahko ogledate predelavo rastlin v različna eterična olja. Prav tako pa nudi pogled daleč naokoli, ker je postavljen na vrh hriba.

Očitno bom še enkrat moral priti do parka, da preizkusim in vidim, kaj vse ponujajo. Priporočam za enodnevni izlet, vendar prej preverite, kdaj so odprti.