Akcijska kamera SJCAM SJ6 Legend 100$ / GearBest VS GoPro Hero 5 400€

Ali lahko akcijska kamera SJCAM SJ6 Legend iz GearBesta konkurira 4x dražji akcijski kameri GoPro Hero 5? Kakšna je razlika med njima? Predvsem pa, ali je akcijska kamera za manj kot 100 dolarjev primerljiva s kamero, ki stane preko 400 eurov?

Pred časom sem dobil ponudbo za sodelovanje s strani GearBesta – jaz dobim napravo na test, objavim test in preko affiliate povezave, če kdo kupi napravo, dobim določen “procent”. V bistvu so določene stvari preko affiliate povezav lahko celo cenejše, kot so na samem spletnem mestu GearBest.

Akcijska kamera SJCAM SJ6 Legend / GearBest:

 • vodoodporna do 30 metrov
 • dva zaslona (en touchscreen)
 • kartica: Micro SD do 128G (ni vključena)
 • zajem videa: 1080P(30fps),1080P(60fps),2K (30fps),4K (24fps),720P (120fps) …
 • zajem fotografije 16MP
 • baterija: 1000mAh, čas delovanja 110 minut
 • WiFi: da
 • teža: 0.0820 kg

Paket, ki sem ga dobil na dom po pošti, je vseboval kup dodatkov, kar me je presenetilo – v primerjavi z GoProjem, kjer sem dobil zgolj osnovne stvari: 1 x Waterproof Housing + Screw + Mount, 1 x Frame, 1 x Protective Backdoor, 2 x Helmet Mount, 2 x Adhesive, 3 x Connector + Screw, 1 x Bicycle Handle Bar Mount, 2 x Base, 1 x Tripod Mount Adapter, 1 x Tripod Adapter, 1 x USB Cable, 1 x English User Manual, 1 x Lens Cloth, 1 x Silicon Lens Protective Jacket.

Po unboxingu sem se seveda lotil najprej uporabniškega vmesnika. Ko se enkrat navadiš preprostosti GoProjevih nastavitev je vse ostalo precej bolj zakomplicirano. In tudi v tem primeru je tako – SJCAM SJ6 Legend ima precej bolj kompleksne menije in precej več opcij za izbiro snemanja, fotografiranja (poseben “program” za snemanje pod vodo, za snemanje vožnje iz avta, snemanje in avtomatski zajem fotografij obenem), prav tako pa se znotraj menijev najprej nisem znašel. Po parkratni uporabi se navadil tudi tega, saj je “touchscreen” na zadnji strani dobro odziven.

Malce več časa mi je vzelo, da sem se navadil uporabljati podvodno ohišje in izbiranje funkcionalnosti s pomočjo treh zunanjih gumbov. Pa vendar sem se tudi tega navadil in mi gre že precej dobro od rok. Sicer pa obstaja tudi možnost dolpotega aplikacije za vaš pametni mobilni telefon, ki vam olajša vse skupaj in omogoča prenos fotografij, snemanje…:

Kvaliteta slike, videa?

Dve stvari je najlažje primerjati, če ju uporabljaš v enakih razmerah in v istem času z enakimi nastavitvami. Tako sem se lotil tega tudi sam, ko sem skakal z dvema napravama v vodo (SJCAM in GoPro) in delal timelapse z obema napravama naenkrat. Moji zaključki so:

 • kvaliteta videa GoPro kamere pri timelapse posnetkih v slabših svetlobnih pogojih je boljša kot pri SJCAMu. Predvsem pri detajlih in pri svetlejših barvah se ta razlika pozna
 • kvaliteta videa SJCAM pri podvodnem snemanju je boljša, kot pri GoPro kameri – barve so bolj izrazite, kar verjetno omogoča posebna programska obdelava, ki dodatno doda večji barvni spekter
 • pri dnevni svetlobi je sicer GoPro malce boljši, ampak SJCAM ne zaostaja za njim in se lahko precej dobro primerja
 • v pomivalnem stroju, v slabih svetlobnih pogojih sta se obe kameri povsem primerljivo odrezali in ni bilo velike razlike med njima
 • fotografije dela boljše GoPro, saj očitno programsko fotografije dodatno saturirajo
 • zvok snema GoPro malce boljše – verjetno zato, ker ima SJCAM dodatno ohišje

Baterija, uporabniška izkušnja in moje mnenje?

Baterija zdrži dlje časa, kot pri GoProju. Sam sem do sedaj 5 krat polnil baterijo in brez problema dosegel avtonomijo več kot 90 minut. Kljub temu, da sem prebral par kritik, da čas baterije kasneje pade, tega zaenkrat še nisem opazil.

Kljub temu, da sem že skoraj leto dni uporabnik GoProja, sem se navadil uporabe SJCAMa precej hitro. Kljub drugačnim razporeditvam funkcij so le te smiselno postavljene – edino, kar me resnično moti je, da če imaš kamero priključeno na HDMI priključek, da se ne moreš znebiti podatkov, ki so prikazano na kameri – (funkcija, čas snemanja).

SJCAM, kamera za manj kot 100 dolarjev mi je super kot druga kamera. Predvsem jo z veseljem uporabljam za posnetke, ko se lahko kameri karkoli zgodi – precej raje uničim nekaj za 100 dolarjev, kot pa kamero za 500 eurov. S tega vidika mi je SJCAM odlična in predvsem uporabna, saj se lahko precej bolj igram z njo.

Če koga zanima več podatkov – Akcijska kamera SJCAM SJ6 Legend / GearBest