Avdio knjige so zadnja leta vse večji trend. Problem Slovenije je bil, da do sedaj ni bilo ponudbe avdio knjig v slovenskem jeziku. Včeraj je bila predstavljena aplikacija Audibook (me zanima, če bodo pri Audiju skočili v zrak, ko pride na njihove radarje) in prenovljena knjiga Ksenije Benedetti Protokol – simfonija forme v avdio obliki.

Ideja je preprosta in dobro znana v tujini že precej let. Namreč, ustvariti platformo, kjer združuješ avtorje in bralce in poslušalce. Ja, bralci so osebe, ki preberejo knjige v studiju in jih posnamejo. Avtorji so pisci knjig, medtem ko smo poslušalci konzumenti, ki poslušamo knjige, ki so jih napisali avtorji in bralci prebrali.

Zakaj sploh avdio knjige?

Večina ljudi med rekreacijo posluša glasbo, marsikdo pa tudi avdio knjige – predvse pri daljših športnih aktivnostih. Da ne bo pomote, avdio knjige so vseeno nekaj drugega kot prave knjige – že naracija samih bralcev knjig lahko nekoga odvrne ali pritegne pri poslušanju knjige.

Konkretno je pri knjigi Ksenije Benedetti sodelovala vrsta zanimivih glasov: Boris Cavazza, Sebastian Cavazza, Ivan Lotrič, Vesna Milek, Boštjan Romih, Ajda Smrekar, Lotos Šparovec, Marcel Štefančič Jr, Darja Zgonc, Milena Zupančič, Jožica Avbelj, Vojko Belšak.

Kaj potrebujem za poslušanje avdio knjig?

Android / iOS telefon, dolpoteg aplikacije in lahko začnete 90 dnevno brezplačno uporabo – sedaj je nabor knjig še majhen, vendar obljubljajo, da bodo sproti dodajali knjige. Sedaj je precej pravne literature, pa vendar so dodane tudi knjige Jenka, Cankarja, Prešerna ..