Avdio knjige so zadnja leta vse večji trend. Problem Slovenije je bil, da do sedaj ni bilo ponudbe avdio knjig v slovenskem jeziku. Včeraj je bila predstavljena aplikacija Audibook (me zanima, če bodo pri Audiju skočili v zrak, ko pride na njihove radarje) in prenovljena knjiga Ksenije Benedetti Protokol – simfonija forme v avdio obliki.

Ideja je preprosta in dobro znana v tujini že precej let. Namreč, ustvariti platformo, kjer združuješ avtorje in bralce in poslušalce. Ja, bralci so osebe, ki preberejo knjige v studiju in jih posnamejo. Avtorji so pisci knjig, medtem ko smo poslušalci konzumenti, ki poslušamo knjige, ki so jih napisali avtorji in bralci prebrali.

Zakaj sploh avdio knjige?

Večina ljudi med rekreacijo posluša glasbo, marsikdo pa tudi avdio knjige – predvse pri daljših športnih aktivnostih. Da ne bo pomote, avdio knjige so vseeno nekaj drugega kot prave knjige – že naracija samih bralcev knjig lahko nekoga odvrne ali pritegne pri poslušanju knjige.

Konkretno je pri knjigi Ksenije Benedetti sodelovala vrsta zanimivih glasov: Boris Cavazza, Sebastian Cavazza, Ivan Lotrič, Vesna Milek, Boštjan Romih, Ajda Smrekar, Lotos Šparovec, Marcel Štefančič Jr, Darja Zgonc, Milena Zupančič, Jožica Avbelj, Vojko Belšak.

Kaj potrebujem za poslušanje avdio knjig?

Android / iOS telefon, dolpoteg aplikacije in lahko začnete 90 dnevno brezplačno uporabo – sedaj je nabor knjig še majhen, vendar obljubljajo, da bodo sproti dodajali knjige. Sedaj je precej pravne literature, pa vendar so dodane tudi knjige Jenka, Cankarja, Prešerna ..

One Response to Audibook / avdio knjige v slovenskem jeziku

  1. Snežinka pravi:

    Aleluja! Samo to sem še čakala, pa se lahko vrnem v Slovenijo. Že vrsto let uživam v abonmaju Audible. Priznam, da sem odvisna; fenomenalno je, da ne toliko od avtorjev, kakor od naratorjev. Ker sem avdio tip me glas in interpretacija npr. Caroline Lee povsem prevzame. Takoj sem si naložila Audibook in drsela sem in tja, in obstala, ker ne najdem cene po poskusnem (90dni) obdobju. Ti so hujši kakor Turki (priznani pogajalci); takole pravijo glede cene: nikoli ne boste plačali več kot želite ?!?!?! ZELO BOM HVALEŽNA ODGOVORA, če kdo ve, koliko je to v evrih ;)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.