Refresh

This website www.had.si/blog/2017/11/13/borut-pahor-ostaja-predsednik-slovenije/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Borut Pahor ostaja predsednik Slovenije

Predsedniške volitve so mimo. Rezultati so znani. Borut Pahor ostaja predsednik Slovenije. 41,74 odstotna udeležba je bila včeraj v 2. krogu volitev. To pomeni, da je na volišča šlo 715.250 volilnih upravičencev. V Sloveniji je sicer skupno 1.713.473 volilnih upravičencev. Od tega je za Boruta Pahorja oddalo glas 52,94 odstotkov volivcev (373.877) in za Marjana Šarca 47,06 odstotkov (332.366).

Kaj torej kažejo ti rezultati? V bistvu dokaj klavrno sliko o naših pravicah, ki jih ne izkoristimo. Tudi rezultati za zmagovalca ne bi smeli biti navdušujoči, ampak ravno nasprotno. Precej velik razmislek po teh volitvah je potreben in ukrepanje. Dejstvo je namreč, da se ljudje požvižgajo na volitve. Nič čudnega, ko pa se kljub mnogoterim obljubam, novim obrazom in vsemu ostalemu – ne zgodi nič. Volivci očitno nismo zadovoljni s situacijo in posledično ne gremo na volitve (pišem v množini), ker se nam zdi, da se nam nič ne spremeni.

Mogoče bi bil čas, da se začne resno razmišljati o naši demokraciji. Ko za predsednika voli manj kot petina vseh volilnih upravičencev, bi morali dejansko začeti razmišljati o uvedbi kvoruma tudi za predsedniške volitve.

Mogoče lahko pogledamo na rezultate volitev tudi skozi drugačno prizmo. Drugi krog je odkril marsikatero karto – to, da je za Boruta Pahorja, ki je v politiki že mnogo mnogo let je dobil skoraj 100.000 glasov manj, kot v prvem krogu. Medtem, ko je župan za njim zaostal za samo 40.000 glasovi.

In potem ima aktualni predsednik govor, kjer se hvali s tem, da je postal drugi mandat predsednik? Seveda to drži. In seveda je zmagovalec in bo naslednjih pet let predsednik. Čestitam in pozdravljam. Pa vendar rezultati teh volitev prikažejo drugačno sliko – sliko, s katero ne bi zmagovalec smel biti zadovoljen in ki bi mu morala dejansko odpreti misli o tem, kakšno politiko on “fura”. V končni fazi naj bi bil predsednik vseh …