Krivci za TEŠ6 / Janez Janša, Borut Pahor, Andrej Vizjak, Andrej Bajuk, France Križanič, Matej Lahovnik

Predsednik preiskovalne komisije DZ o TEŠ6 Matjaž Hanžek je včeraj sporočil imena, ki so kriva za izogibanje javnemu naročanju pri naložbi v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj: predsednika vlad Janez Janša in Borut Pahor in nekdanji ministri Andrej Vizjak, Andrej Bajuk, France Križanič, Matej Lahovnik.

Imena so javnosti že dolgo znana, saj so politiki določene stranke že takrat opozarjali na to svinjarijo, ki se je dogajala in s katero so si določeni ljudje krepko omastili brke. Takrat so to označili “oranžni cunami”, ker naj ne bi določeni ljudje dobili posla v TEŠ6. Očitno so se motili in je bilo takrat najlažje vreči pesek v oči davkoplačevalcem in prevaliti krivdo na nekoga, ki je dejansko želel transparentno poslovanje.

Imeli smo referendum za TET, nismo imeli pa referenduma za TEŠ6

Vse skupaj je bilo dokaj preprosto – če različni politični bloki delujejo skupaj proti davkoplačevalcem, potem se lahko v pravni državi zgodi to, da določijo, da za eno izmed največjih investicij v Sloveniji ni potrebno javnega razpisa. Ker naj bi bil slovenski prevod evropske direktive napačen – kar pa se je izkazalo, da seveda ne drži in je bilo zgolj orodje, ki je pomagalo, da so “idejni vodje” projekta TEŠ6 postali precej premožni, o čemer piše Primož Cirman v knjigi NepoTEŠeni, ki prikaže razmere, ki so se dogajale takrat.

In če se vrnem v leto 2017 – bile so predsedniške volitve, kjer je eden izmed glavnih krivcev zmagal – torej bo povzročil najmanj škode, kot jo je sicer, ko je bil predsednik vlade. Pa vendar! Ali si takšen človek zasluži mesto v politiki? Če bi bili pravna država, potem bi tole poročilo povzročilo ulico – če bi predsednik RS Janez Janša, se upam staviti, da bi se zgodila ulica. Seveda se tokrat ne bo zgodilo to. Ampak bo predsednik, ki je očitno zelo dobro premislil zakaj bo in zakaj ni moralna avtoriteta, fural svoj instagram še naprej in se smejal vsem volivcem v brk. Slučajno je sodeloval pri največjem oškodovanju državne blagajne, pa vendar mu nihče ne more nič.

Začuda v tem zapisu ne bom omenjal Janeza Janše, kajti to, da je levica enaka kot desnica, ko se gre za rabote, dovolj pove o stanju demokracije v Sloveniji. Predvsem pa pove, da smo volivci vedno znova nategnjeni, ker smo se odločili, da bomo ovce.