Bil je 18. januar 2008, ko sem podlegel prijateljem, ki so me že dlje časa nagovarjali, da začnem uporabljati Twitter. Takrat je bilo v Sloveniji malo tviteraš in za razliko od sedaj – med seboj smo se razumeli, več ali manj tudi poznali. Predvsem pa smo zaradi Twitterja pogosto šli skupaj na pivo.

Twitter so sprva promoviralo kot “micro blogging” platformo. Imel je zelo malo “featurjev”, predvsem pa je bilo število uporabnikov v Sloveniji precej malo. Fantje iz startup sveta so prinesli vest o njem iz tujine in počasi smo ga začeli uporabljati. Sam sem bil sicer skeptičen, glede na to, da nas ni bilo veliko, predvsem pa se mi je zdelo 140 znakov precej zanimivih, saj si moral biti precej koncizen, če si hotel, da te kdo sledi in “se pogovarja” s teboj.

Na začetku sem imel nick hadhad, kajti had je bil že zaseden. Ko je Twitter spreminjal in nadgrajeval svoje pogoje, sem izkoristil priložnost in zaradi “trademarka” dobil nick @had. Imel sem srečo. In nesrečo. Dobil sem veliko sledilcev, ki pa so bili iz čudnih držav, predvsem pa sem vsak dan imel neskončno omemb, ki jih nisem niti razumel.

Pa vendar je bil Twitter fajn. V zadnjih letih se je vse skupaj spremenilo. Odkrili so ga politiki, Twitter se je razdelil na dva pola. In večina debat na Twitterju se konča z naši / vaši. Tudi uporabniki so se spremenili. Od tistih prvotnih jih je ostalo zgolj par, ki tudi precej manj tvitajo.

Če je nekoč bil Twitter tudi dobro orodje, s pomočjo katerega si lahko pripeljal obiskovalca na svojo stran, se je to v zadnjih letih spremenilo. Kar je povsem razumljivo. Twitter je postal medij, ki je hiper, informacije imajo zelo omejen rok trajanja, predvsem pa se je število tviterašev zelo povečalo. Da tega, da je življenje na Twitterju življenje v mehurčku sploh ne omenjam.

Sam sem sicer želel počakati, da bi bil moj 100.000 tvit objavljen 15. januarja – ob deseti obletnici moje prijave na Twitterju, ampak mi to ni uspelo. Long live Twitter!

Še malo statistike:

  • sledim 314 uporabnikom
  • mene sledi 13.529 uporabnikov (o tem, koliko jih je fejk tečejo različne debate)
  • povprečno sem na dan tvitnil 27-krat
  • če sem za en tvit porabil 20 sekund, to pomeni skoraj 23 dni