CryptoKitties / igra na Ethereum blockchainu

CryptoKitties je online igra, ki je v teh dneh na Ethereum chainu povzročila skoraj 4 odstotkov vseh transakcij. Ja, mačke so očitno prišle tudi v kriptosvet, kjer postavljajo rekorde.

Igra CryptoKitties omogoča, da s svojimi ethri kupujete mucke, jih zbirate, prodajate, parite in mlade mačke dobite. Potrebujete Meta Mask račun in lahko začnete trgovati z virtualnimi mačkami. Izbirate lahko drage mačke (ki so jim lastniki sami dali ceno), lahko na “marketplaceu” iščete najmlajše, ali najstarešje mačke, ali pa kupujete mačke, ki so poceni.

You can collect and trade CryptoKitties in one of the world’s first blockchain games. Breed your rarest cats to create the purrfect furry friend.

Seveda vse to virtualno in pri vsakem nakupu, prodaji, ali pa akciji, za katero se odločite – plačate provizijo, ki pa je lahko precej višja od cene same mačke, ki jo kupujete – odvisno od omrežja. In to je precej dober biznis model – ko si pripravljen za kripto mačko plačati tudi več kot 1000 dolarjev (ekvivalentno v ethru), kar se je zgodilo pred par dnevi.

Kje je problem? V bistvu ga ni. Igra izkorišča ethereum blockchain in je ena izmed prvih dejansko “uporabnih” zadev na omrežju – poleg vseh ICOjev, ki so se pojavili v zadnjih mesecih in poskušajo zbrati čim več denarja v kripto svetu.

Vendar nastane večji problem, če bi se pojavilo 20 takšnih iger, saj bi nastal problem etherum omrežja, ki ne bi bil sposoben “handlati” vseh transakcij in tudi cena transakcije bi bile precej višja.

Ste že “kupili” mačko s svojimi ethri? Ali ne bi bilo boljše, če bi namesto za virtualne mačke ljudje namenili denar mačkam, ki dejansko potrebujejo pomoč?