Življenje pred Googlom in življenje z Googlom?

Življenje brez Googla si verjetno lahko predstavljamo zgolj tisti, ki smo živeli v časih pred Googlom in pred internetom. Ja, obstajali so časi, ko ni bilo interneta, ko nam informacije niso bile na dosegu prstov, predvsem pa, ko nismo imeli niti mobilnih telefonov. In vendar smo preživeli!

Za informacijami smo brskali po knjigah in skočili v knjižnico, ker doma nismo imeli pravih knjig. To so bili časi, ko je bil lahko vsak zelo pameten, saj je večina stvari bila precej težje dokazljivih, kot so v sedanjosti – ko vzameš v roke telefon – poguglaš in poveš sogovorniku, da govori nebuloze.

En tak plastičen primer. Ko smo se dobili na “pivu” in smo se pogovarjali o določeni temi, je bil lahko nekdo “jako” pameten in je trdil svoje. Takrat ni bilo mogoče preveriti stvari v istem trenutku s pomočjo Googla, kot lahko to storimo sedaj, ampak si trditve lahko preveril šele, ko si prišel domov in jih poiskal v knjigah. Potem je bilo precej odvisno od tega ali se ti da sploh še ukvarjati z vsem tem ali pa si preprosto prepustil stvari svojemu toku in si mislil svoje.

Bombardirni smo bili s precej manj informacijami kot sedaj, pa vendar so ljudje vedeli precej veliko. Predvsem pa smo si zapomnili več stvari. V sedanjosti se pogosto sprašujem o tem, koliko ljudje blefirajo, ko pametujejo o stvareh, ki jih niti ne poznajo, niti se niso poglobili v njih – saj veste, v sedanjosti je lahko vsak vse, kar si želi biti.

Življenje je bilo lažje, saj smo se ljudje med seboj dejansko pogovarjali in nismo zgolj buljili vsak v svoj telefon in tipkali s svojimi kolegi in pecali dekleta, ki jih niti ne poznamo na drugi strani internetov.

Če nam je bila deklica všeč, smo pristopili do nje in jo nagovorili – dvomim, da v teh časih še kdo na tem svetu to počne?

Življenje pred Googlom in življenje z Googlom? Kateri svet je boljši? V kateri svet bolj pašete? Ali gre lahko ta ekspanzija informacij, ki smo je deležni zadnjih deset let še tako strmo naprej, ali pa bomo ljudje počasi ugotovili, da je svet internetov super svet, vendar smo postali med seboj odtujeni in nam ta svet ni več tako blizu in se nam ne zdi več tako fin, kot je bil na začetku, ko smo ga odkrivali? Podobno, kot je v partnerskem odnosu – na začetku je oh in sploh, potem je samo še oh…

Si sploh znamo predstavljati življenje brez Googla? Interneta? Brez pametnega telefona?