Vprašanje iz naslova sploh ni tako neumno, kot bi mogoče kdo sodil na prvo žogo. Gre za preprosto dejstvo, da smo zaradi Facebooka precej spremenili navade, ki smo jih imeli na internetu, predvsem pa je veliko uporabnikov Facebooka prepričanih, da je vse, kar je objavljeno na njem tudi resnično? Pa je res?

Koliko prijateljev imate na Facebooku in koliko od njih jih v resnici ve kdaj imate rojstni dan? Precej smešno vprašanje, vendar kruto realno!

Facebook nam sam prijazno ponudi rojstne dneve prijateljev in seveda jim lahko samo z enim klikom voščimo ob njihovem rojstnem dnevu! In stvar je opravljena – človek na drugi strani je srečen, ker se ga je nekdo spomnil, vi pa ste tudi izpolnili svoje delo.

Jaz sem se pred par leti začel igrati z datumom rojstva na Facebooku in opazoval čestitke, ki so deževale na povsem naključni dan, ki sem ga tisto leto izbral. In bil presenečen nad vsemi čestitkami in lepimi besedami. V končni fazi sem bil presenečen, da ljudje verjamejo vsemu, kar je na Facebooku objavljeno. Ampak to je bil moj “mind game”, ki je bil zgolj pokazatelj, da ljudje tudi zaradi Facebooka precej manj razmišljamo – sam že od nekdaj zagovarja teorijo, da ko si začneš enkrat zapisovati stvari, potem začneš bolj pozabljati. In rajši pozabim kakšno stvar, kot pa da bi moral vsepovsod nositi zvezek z zapiski.

Letos sem imel na Facebooku pravi datum – 25.12. in hvala vsem, ki ste se kljub vsemu spomnili na to, kljub temu da že od nekdaj nimam nobenih posebnega odnosa do svojega rojstnega dneva – v bistvu sem vsako leto samo starejši in nič drugega! Precej podoben odnos, kot ga imam tudi do praznovanj novega leta in vsega ostalega. Ne vem, to so prazniki ki so zanimivi v mladosti, kasneje pa so tam, ker morajo biti!

p.s.: Ali veste kdaj imajo vaši prijatelji rojstni dan? Kaj pa brez Facebooka?