Vprašanje iz naslova sploh ni tako neumno, kot bi mogoče kdo sodil na prvo žogo. Gre za preprosto dejstvo, da smo zaradi Facebooka precej spremenili navade, ki smo jih imeli na internetu, predvsem pa je veliko uporabnikov Facebooka prepričanih, da je vse, kar je objavljeno na njem tudi resnično? Pa je res?

Koliko prijateljev imate na Facebooku in koliko od njih jih v resnici ve kdaj imate rojstni dan? Precej smešno vprašanje, vendar kruto realno!

Facebook nam sam prijazno ponudi rojstne dneve prijateljev in seveda jim lahko samo z enim klikom voščimo ob njihovem rojstnem dnevu! In stvar je opravljena – človek na drugi strani je srečen, ker se ga je nekdo spomnil, vi pa ste tudi izpolnili svoje delo.

Jaz sem se pred par leti začel igrati z datumom rojstva na Facebooku in opazoval čestitke, ki so deževale na povsem naključni dan, ki sem ga tisto leto izbral. In bil presenečen nad vsemi čestitkami in lepimi besedami. V končni fazi sem bil presenečen, da ljudje verjamejo vsemu, kar je na Facebooku objavljeno. Ampak to je bil moj “mind game”, ki je bil zgolj pokazatelj, da ljudje tudi zaradi Facebooka precej manj razmišljamo – sam že od nekdaj zagovarja teorijo, da ko si začneš enkrat zapisovati stvari, potem začneš bolj pozabljati. In rajši pozabim kakšno stvar, kot pa da bi moral vsepovsod nositi zvezek z zapiski.

Letos sem imel na Facebooku pravi datum – 25.12. in hvala vsem, ki ste se kljub vsemu spomnili na to, kljub temu da že od nekdaj nimam nobenih posebnega odnosa do svojega rojstnega dneva – v bistvu sem vsako leto samo starejši in nič drugega! Precej podoben odnos, kot ga imam tudi do praznovanj novega leta in vsega ostalega. Ne vem, to so prazniki ki so zanimivi v mladosti, kasneje pa so tam, ker morajo biti!

p.s.: Ali veste kdaj imajo vaši prijatelji rojstni dan? Kaj pa brez Facebooka?

5 Responses to Nas Facebook dela idiote? Primer rojstnega dneva na Facebooku

 1. Tomaz Z. pravi:

  Sam vem za najblizje sorodnike in znance, za ostale pa smatram Facebook na enak nacin kot bi pred 10+ leti smatral rokovnik, v katerem bi imel to zapisano. Kot pripomocek. :)

 2. Barbara Gyoerfi pravi:

  Žal so ljudje res precej omejeni. Bila sem zgrožena, ko sem videla, koliko jih vošči rojstni dan mrtvim ljudem. Res. Med prijatelji imam tudi dva žal mrtva znanca in kljub smrti ju nisem zbrisala iz seznama prijateljev. Seveda me glupi FB še vedno obvešča o njunih rojstnih dnevih in bila sem zgrožena, ko sem videla, koliko ljudi kljub nekaterim voščilom, iz katerih je jasno razbrati, da se posthumno vošči nekomu, ki je v naših mislih še živ, ta voščila gladko prezrejo in voščijo domnevno živi osebi, z vsemi tortami, pisanimi barvami, bliščem in pompom. Če bi samo malo pogledali še katero drugo objavo, ne le svojo, ali prebrali kakšen moj komentar pod svojim voščilom, bi se lahko izognili takšni neumnosti. Kar se seveda ne bo zgodilo.

 3. Anonimno pravi:

  Pred parimi leti sem spremenil tudi sam na Facebook rojstni dan v 1. April, kar je skoraj 2 meseca pred aktualnim rojstnim dnevom. Prejel sem veliko čestitk, ampak kar me je najbolj presenetilo je bilo to da je ena izmed boljših kolegic mi celo spekla torto za rojstni dan…

 4. Andrea pravi:

  Povsem točno ne vem za vse rojstne dneve, v večini vem mesec in približni dan. Za ostalo je FB, pa tudi vodim roj.dneve v svojem rokovniku. Tako da se ne zanašam 100% na FB, voščim pa vedno manj ljudem. Svoj datum pa celo skrijem, ker ne maram poplave lažnih voščil.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.