Zadnje čase vse pogosteje opažam, da vozniki na avtocestah, kot tudi na regionalnih cestah vozijo povsem prilepljeni na rit vozila pred njim. Očitno upajo, da bo to voznika pred njimi pripravilo do tega, da bo stopil na plin in da bo vozil še hitreje. No, jaz tega ne bom storil, še posebej, če gre za omejitev hitrosti, ali vožnjo skozi naselje.

Tipičen primer. Ko se vozim zjutraj proti Ljubljani, se mi prvi “prilepi” na rit malce naprej od Izlak, kjer je omejitev 50 km/h. Ker sem na tem odseku že plačal kazen, za vožnjo 56 km/h in ker nimam toliko denarja, da bi ga plačeval državi, sem se že pred časom odločil, da bom vozil po predpisih. Ko je omejitev 90 km/h vozim toliko, ko je omejitev 50 km/h, vozim točno toliko.

Ko se mi vozilo zadaj prilepi na rit, se pogosto vprašam v čem je smisel tega početja? Me bo preskočil? Me bo naskočil? Me provocira, da bom peljal 60 km/h v omejitev 50 km/h in da bom jaz tisti, če bo slučajno policijska patrulja z radarjem, da bom jaz plačal kazen?

Odgovora ne poznam. Se mi pa vedno znova zdi smešno, da vozniki to počnejo, predvsem pa, da obstajajo vozniki, ki jih takšne stvari iritirajo in dejansko stopijo tudi na “gas” in zaradi tega vozijo hitreje. No, jaz ne počnem tega, niti me ni mogoče sprovocirati do te mere, da bi dejansko to naredil in se šel vozniku za seboj dokazovati, da “mam daljšega”.

Druga varianta, ki sem ji priča vsakodnevno pa je vožnja po avtocesti. Primer, ko je vozni pas poln tovornih vozil (vsako jutro) in poteka vožnja po prehitevalnem pasu s hitrostjo okoli 110 km/h – v bistvu gre za strnjeno kolono, ker je skoraj nemogoče priti na vozni pas in pravilno voziti po avtocesti. In ko voziš v takšni koloni, se vedno najde nekdo, ki bi rad prehiteval. Nepomembno je, da se mu ni mogoče umakniti na vozni pas, on rine in rine v rit. Vprašanje na mestu bi bilo, če je v njem kaj latentnega?!?

Ker tudi po avtocesti vozim z varnostno razdaljo – da, prav ste prebrali. Držim razdaljo pred vozilom pred seboj, je to očitno “smrtni greh” in vozila, bi očitno rada, da se tudi jaz priključim “vlakcu” in vozim povsem v zavetrju vozila pred seboj. No, tega ne počnem, saj je včasih potrebna samo drobna nepozornost in se vse skupaj ne konča dobro.

Sem že razmišljal o tem, zakaj določeni vozniki vozijo tako agresivno. Spodaj je par mojih razmislekov. Mogoče se motim:

  • voznik dejansko verjame, da bo s tem sprovociral voznika pred seboj, da bo vozil hitreje
  • voznik verjame, da bo z agresivno vožnjo in agresivnim obnašanjem prišel na cilj hitreje pol minute. To, da pri tem ogroža druge voznike, je nepomembno
  • voznik svoje življenjske frustracije zdravi s pomočjo takšne vožnje in se počuti srečen in zadovoljen
  • voznik potrebuje ventil, da sprosti jezo, ki je posledica pomanjkanja seksa v njegovem življenju in posledica razočaranj, ki jih doživlja.
  • voznik noče plačevati kazni za prehitro vožnjo in ima raje, da to plača tisti pred njim
  • voznik varčuje pri porabi goriva in vozi v zavetrju
  • voznik ima občutek, da je njegov avto raketa in rakete imajo prednost na cesti

Niti en izmed zgornjih razlogov se mi ne zdi smiseln, da bi zaradi tega poskušal s svojo vožnjo “koga umoriti” na cesti. Še manj pa se mi zdi smiselno takšno početje, saj prehitro pride do naleta in posledično zastojev. Ampak nekateri vozniki to počnejo vsakodnevno in dejansko me zanima, kaj se dogaja v njihovih glavah v takšnih primerih.