Jakov Fak. Njegovo ime odmeva že cel dan. Mediji, družbena omrežja, šank debate … Cela Slovenija se danes vrti okoli tega, kar se je zgodilo. Verjetno je bila njegova odločitev, da ne bo nosil zastave na otvoritvi, težka. Verjetno se je zavedel, da je on dober samo takrat, ko nosi medalje. Ko mu ni šlo na tekmah, je doživel hladen tuš, pa vendar to, kar se je dogajalo v teh dneh, ko so v javnost prišla imena kandidatov, pa je preseglo vse skupaj. Spoštujem njegovo odločitev in jo povsem razumem.

Olimpijski komite se je letos odločil, da bo izbiral zastavonošo na drugačen način. Na način, ki bo dal možnost odločanje Slovencem. Drzna ideja. Predvsem pa unikum. Priznam, precej jajc je potrebno za kaj takšnega. In namesto, da bi znali ceniti njihovo potezo – predvsem pa, da bi bili ponosni na športnike, se je zgodilo to, kar se je zgodilo.

Ja. S prstom bom pokazal na Ekipo, ki je začela s tem pred tremi dnevi. Njihov naslov je bil: Imate kaj proti, da bi SLOVENSKO ZASTAVO na olimpijskih igrah nosil ON?  in potem v tekstu: Vsi trije so zagotovo presenetljivi, nekateri so se predvsem spotaknili ob Faka, ki je leta 2010 na olimpijskih igrah v Vancouvru korakal pod Hrvaško zastavo ki jo je nosil sam, in za Hrvaško tudi osvojil bronasto odličje. Naj si bomo na jasnem, mi proti njegovi uvrstitvi med kandidate nimamo NIČ, se pa med ljudmi pojavljajo pomisleki, da je Jakov sicer dobrodošel v slovenski reprezentanci, a naj ne nosi zastave. 

Seveda. Ekipa ni “nič kriva”. Wrong. V bistvu so kot medij odgovorni za vse, kar se je zgodilo. Poleg tega pa tudi za podžiganje vsega skupaj – ampak, kdor je v zadnjem času pogledal njihove naslove, mu je povsem jasno, da iščejo klike.

Po tem je bila Pandorina skrinjica odprta in začelo se je klanje pod članki, kot tudi na družbenih omrežjih. Ko sem bral komentarje o Jakovu, me je stisnilo. Kot sem že prej omenil – gre za šport. Šport je nekaj, kar lahko združuje celo Slovence. Ampak ne. V tem primeru je prišlo na dan vse prej kot združevanje. V bistvu, če pomislim drugače – ali bi sploh lahko pričakoval kaj drugega, če je Ekipa prižgala vžigalno vrvico in bombo vrgla med ljudi? Ali je res pričakoval kdo kaj drugega?

Žalosten sem. Predvsem pa mi je žal, da se je to zgodilo. In ja, ko bo kdo rekel, da se v Sloveniji vse da – ja, če ni zraven Slovencev. In zato smo tam, kjer smo!