Gourmet Cup je kulinarično izobraževalni / športni dogodek, ki je letos potekal že drugič. Letošnji Gourmet Cup je potekal pod okriljem nove kulinarične znamke Gourmet Ljubljana in so ga skupaj organizirali Jezeršek gostinstvo in Turizem Ljubljana.

V štirih dneh je gostil več z Michelinovimi zvezdizami nagrajenimi kuharji, prav tako pa tudi več predavanj na temo kulinarike, turizma. Včeraj se je zaključil s tekmovanjem v veleslalomu na Krvavcu, kjer je sodelovalo preko 100 tekmovalcev.

Prav tako pa je Gourmet Cup dokazal, da tudi visoka kulinarika sodi na smučišče – najboljši domači kuharji (Marko Pavčnik, Luka Košir, Tomaž Bolka, Boštjan Trstenjak, Ilija Pejić, Ksenija Krajšek Mahorčič, Srečko Kunst in Giuseppe Mancino) so pripravljali vrhunsko hrano na smučišču in tako navdušili številne obiskovalce. Včerajšnji dogodek je imel dobrodelno noto, saj je ves izkupiček od prodane hrane (po 4 eure za porcijo) šel za Zavod Pod strehco – s tem, da so se prej omenjeni chefi odpovedali honorarju in so pripravljali hrano pred nami in si vzeli čas za vsakogar, ki je želel dobiti informacije o vsem skupaj.

Slovenija potrebuje takšne dogodke, kjer se srečajo strokovnjaki in kjer strokovnjaki, ki imajo kilometrino (in niso samooklicani) pripovedujejo o svojih primerih dobrih praks in s tem poskušajo rešiti našo zaplankanost glede kulinarike. V Sloveniji namreč še vedno velja, da je pomembno, da imaš avto za 100 tisoč evrov, ko pa greš jest v gostilno, pa ti je škoda plačati par 10 evrov za takšno izkušnjo. Slovenija potrebuje izobraževanje ljudi na tem področju, saj je problem v tem, da večina nas še vedno nima odnosa do hrane, kot so ga navajeni v tujini.

Zadnja leta, ko je vse več govora o Michelinovih zvezdicah, kot tudi ostalih “kategorizacijah” vrhunske ponudbe hrane, pa se te stvari počasi spreminjajo tudi v Sloveniji. Ana Roš, naša najboljša kuharica je imela v lanskem letu preko 500 intervjujev in je parkrat šla okoli sveta. Njena zgodba je takšna, kot bi jo rad zgradil še marsikdo. Pa vendar je njen uspeh v vztrajnosti, ni prišel čez noč, prav tako pa ga je ustvarila sama s svojo ekipo.