Aplikacija za kidanje snega – gajbica

V Sloveniji imamo posebno aplikacijo za kidanje snega – imenuje se gajbica. In verjetno vsi poznamo fenomen gajbičarstva ob prvem snegu. Poleti se ta aplikacija spremeni v brisačo in je zelo podobna gajbici – kot psi označimo teritorij, ki pripada zgolj in samo nam! Ker nam pripada, pa čeprav gre za javno parkirišče, si dovolimo vzeti prostor samo zase, saj smo ga v končni fazi tudi sami skidali, kajne?

Ko zapade sneg v naši prelepi deželi, se pogovori na družbenih omrežjih začnejo s tarnanjem nad snegom, kot vedno znova DARS preseneti sneg, predvsem pa smo priča naši posebnosti (no, tudi kje drugje to počnejo) – gajbicam in kidanju snega po slovensko. Slednje bi si zaslužilo vsaj strokovno obravnavo, za katero bi morali poskrbeti v svojih diplomskih nalogah študenti filozofije, ali psihologije.

V Sloveniji poznamo dve vrsti kidanja snega, ki sta odvisni od zgradbe, v kateri ljudje, ki kidajo, živijo:

  • pred hišami
  • pred bloki

Večina hiš ima vrtove, vendar se lastnikom hiš zdi precej nesmiselno metati sneg na lastni vrt, če pa imajo pred seboj cesto. Cesto itak plužijo in na njej se kup snega z dvorišča ne bo niti najmanj poznal. Z drugimi besedami – na cesto s snegom, zakaj bi ga imeli doma na dvorišču. Niti ne bom omenjal, da je vožnja ob “ta hujših” primerih, ko zmečejo lastniki hiš cele kupe snega, lahko precej nevarna, saj priletiš v zbit sneg.

Drug fenomen kidanja snega pa nam je precej bolj poznan in je povezan z aplikacijo za kidanje. Kidanje snega pred bloki, kjer  vsakodnevno poteka borba za parkirna mesta je bolj pomembna kot borba za vsakodnevno preživetje – avto mora biti parkiran pred blokom, tako da ga gospodar vidi!

Ta zvrst kidanje se imenuje tudi “gajbice na parkirišču”, “je.be.m ti ….. če tukaj parkiraš”, “zase sem čistil id.io.t”, itd.. Zelo veliko imen, vendar so si v končni fazi vse podobne. Pred bloki namreč nikoli ni dovolj parkirnih mest, kajti vsaka družina ima že dve vozili.

Posledično, ko zapade prvi sneg se začne boj za preživetje. Kdo bo parkiral avto pred blokom, kdo bo čistil sneg, kdo bo zmagovalec. In kdo bo prvi postavil gajbico na “svoje parkirišče”, da mu ne bi kdo drug ukradel očiščenega parkirnega mesta.

Gajbice so del naše kulture in v zadnjih letih je trend, da jih nekateri uporabljajo tudi že med letom, da si tako rezervirajo parking povsem pred vhodom. To jim namreč pripada, saj imajo svojo gajbico!