Ko sem pisal objavo Sem za cepljenje in podpiram predlog SMC in DeSusa o omejitvi vpisa necepljenih otrok nisem niti v sanjah pomislil, da je Slovenija dežela antivakserjev in da je treba o tej temi molčati – ali pa pisati negativno o posledicah cepljenja. Občutek, ki sem ga dobil je bil enak, kot če pišem o migrantih, partizanih, ali pa desnici. Nekje se bo našla skupina, ki bo dokazovala svoj prav – čeprav jim jaz nisem ničesar dokazoval pa so skočili v zrak, kot da jim želim cepiti njihove otroke, otroke prijateljev, sosedov, znancev, …

Priznam, precej šokiran sem. Dejansko sem bil prepričan, da živim v okolju, kjer ne verjamemo samooklicanim strokovnjakom, ki svoje “znanje in fantazme” širijo po forumih in raznih facebook skupinah. Motil sem se. Vsaj v primeru nasprotnikov cepljenja temu ni tako. Kljub temu, da uradna znanost – in to je edina znanost, ki jo poznam, ne pritrjuje njihovim navedbam in teorijam zarot, jih to ne moti, ko se spravijo na križarski pohod.

No, smešno je, ker ni nikjer nobenega argumenta, ampak so samo izkušnje, ki jih imajo oni sami, njihovi bližnji, njihovi prijatelji, … Ko poskušaš dobiti kakšen bolj konkreten odgovor seveda ne gre. In ko ugotoviš, da gre za trolanje, potem z užitkom nadaljuješ to in ugotoviš, da so nekje pri tretji interakciji že žaljivke (ad hominem) na vrsti.

Ker nimam otrok, ne bi smel imeti svojega mnenja o cepljenju, kajne dragi antivakserji? Ker nimam nobne izkušnje s tem, ne bi smel razmišljati o tem? Ker ne poznam nikogar (ti šment, pa poznam veliko ljudi), ki bi imel po prejeti vakcini probleme, potem ne smem pisati o tem. Ker samo vaš prav je pravi prav. Vsi ostali pač ne štekamo.

Po interakcijah na zapis sem dobil občutek, da je Slovenija dežela avtistov. Nekje sem zasledil, da naj bi bilo v Slovenijo okoli 20.000 avtistov. Po podatkih naj bi se letno rodilo 200 otrok z avtizmom. Ampak včeraj sem dobil občutek, da jih je mnogo več. Ko jih prosiš za kakršenkoli dokaz o povezanosti cepljenja in avtizma – seveda ni odgovora. Ker ne obstaja. Ampak to nikogar ne moti.

Verjetno je lepo živeti v svetu zanikanja, predvsem pa v svetu, kjer velja samo njihova resnica, ki ne bazira na znanstvenih dokazih, ampak na podlagi mnenje, ki so si jih ljudje ustvarili. Razumem. Ne spoštujem, ker me je takšnih ljudi strah – mogoče nismo daleč od tega, da bodo taisti ljudje začeli trditi, da je zemlja ravna in da se sonce vrti okoli zemlje. Zakaj bi kdo upošteval znanost, če pa je to vse korupcija in povezano z lobiji. Tako kot pri cepljenju, ko je za vsem farmacevtski lobij.

Definitivno vem, da je cepljenje ena izmed tabu tem, ki se je ne smeš dotakniti, če ne verjameš v to, da je cepljenje škodljivo in zagovarjaš njihovega pogleda na to temo. V nasprotnem primeru se bo zgodil pogrom in dokazovanje, da nimaš pojma.

Pa vendar. Ne bom tiho. Ne bom se delal, da se strinjam z nečim, kar nima ne repa ne glave. Ker če bom tiho, bom priznal, da imajo prav, kajne?