Foto: Aleš Fevžer Foto: Aleš Fevžer

Zeleni odtenki oblačil naših olimpijskih športnikov

V Sloveniji lahko vsak, ki ima tri minute časa določa barve, ki jih morajo nositi športniki na olimpijskih igrah. Tudi letos ni nič drugače in marsikdo se sprašuje zakaj hudiča je prisotna ta zelena barva, ki jo imajo športniki – od kje hudiča se je vzela. Ampak odgovor je dokaj preprost. Zelena barva je sicer določena skozi nacionalno znamko IFS, vendar je letošnja zelena barva povsem drugačna od tiste zele barve, ki smo jo sicer navajeni. To so opazili tudi različni komentatorji na twitterju.

“Skozi te barve smo postavili slovensko identiteto in prepoznavnost,” je dejal oblikovalec olimpijske kolekcije Sandi Murovec. Aha. Taisti človek, ki že vrsto zadnjih let določa barvne kombinacije, ki jih nosijo naši športniki in nad katerimi se zgraža ne samo stroka, ampak tudi laična javnost. On je pač vzel stvari v svoje roke in uporablja barve, ki sicer niso nikjer predpisane – čeprav imamo tudi to.

Razumem. V sedanjosti je vsak lahko oblikovalec in se igra z barvami. Ampak hudiča, tukaj gre za nacionalne simbole. Predvsem pa gre za nacionalno identiteto. Ne vem, kako si lahko OKS privošči takšno izbiro barv. Vendar, kot sem že omenil, je lahko pri nas vsak vse in zakaj hudiča ne bi vsak dovolil, da se oblikovalec v njem dokaže na največjem športnem dogodku, ki pride vsaka štiri leta. Sandi Murovec se je očitno odločil, da bo sledil svojim sanjam in bo spreminjal državne simbole – se še spomnite, on je tisti, ki bi rad spremenil tudi slovensko zastavo in seveda bi uporabil njemu všečne barve.

Škoda. Nacionalne barve in nacionalni simboli so namenjeni temu, da predstavljajo državo, predvsem pa, da so konsistentni. Ne, da je vsakič nekaj drugega. Ne, da imajo športniki v različnih disciplinah različne barve oblačil, ampak, da je že na prvi pogled jasno za katero reprezentanco gre. In na žalost, dokler se bodo o teh barvah in oblačilih odločali samooklicani strokovnjaki, bomo imeli takšne barve, kot si jih očitno zaslužimo! Pa si res naši športniki zaslužijo takšne barve?

p.s.: zavedam se, da je težko “najti/dobiti” pravi odtenek zelene barve, pa vendar je to stvar oblikovalca, ki mora potrditi barvo. Malce neumno je, da imamo vsakič drugačno barvo – mogoče je čas, da stroka pove svoje mnenje in korigira stvari, kajti tole presega že mejo okusa..

Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
  1. Sicer nisem modni strokovnjak, a se mi dresi res ne zdijo tako napačni. Toliko bolj ker se v zadnjih letih večina naših športnih reprezentanc kaže svetu v približno istih kombinacijah – svetlo modre, zelene in bele barve.

Komentarji so zaprti.