Stranka SDS s prostovoljnimi donacijami zbrala 60.000 evrov? Zelo malo!

Stranka SDS se je pred časom odločila, da bo začela s prostovoljnim zbiranjem donacij za stranko. Njihova baza obsega preko 30.000 članov. Ko so začeli zbirati denar, sem po odzivih na Twitterju pričakoval, da bodo zbrali precej enormno številko – sam sem računal, da bo vsak prispeval okoli 30 evrov, kar bi pomenil nov milijon za politično stranko.

Motil sem se. Demokracija je s ponosom objavila podatek, da so do sedaj zbrali okoli 60.000 evrov. To vsoto je prispevalo preko 1000 donatorjev. Torej je v povprečju vsak prispeval 60 evrov, kar je več kot sem sam pričakoval. Po drugi strani pa je podatek, da je od 30.000 članov zgolj 1000 odprlo svoje denarnice in prispevalo svoj delež za prosperiteto stranke vse prej kot dober.

Je ta podatek tisti, ki bi moral zaskrbeti stranko? Da njihovi privrženci ne verjamejo v stranko tako močno, da so jo pripravljeni sofinancirati? Ali pa da so privrženci stranke, vendar denar je pa denar?

Še enkrat. Jaz sem sklepal,  po Twitterju sodeč, kjer je vsak pripadnik stranke objavil “UPN” nalog in na njem znesek donacije, da bo takšnih ljudi še več. Ampak očitno je nekaj propagandni stroj – nekaj drugega pa je realnost, ki v njihovem primeru očitno ne deluje, kot bi kdo pričakoval.