Iztok Čop, naš nekdanji vrhunski športnik in podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je pred dnevi v oddaji Tarča na RTV Slo izrekel besede, ki še danes odmevajo in so požele val kritik. Njegova izjava je bila: Naši športniki v kolektivnih športih ne prinašajo direktne slave SLO …

Dejstvo je, da je Iztok Čop najboljši slovenski olimpijec v samostojni Sloveniji, saj je na olimpijskih igrah osvojil štiri olimpijske kolajne. V Sydneyu je z Luko Špikom v dvojnem dvojcu osvojil prvo slovensko zlato olimpijsko kolajno v samostojni Sloveniji. Kapo dol za vse njegove dosežke, vendar mu to še ne dopušča takšnih izjav o naših športnikih, predvsem pa je takšna izjava za podpredsednika OKS zelo škodljiva in poziv na njegov odstop je povsem na mestu.

Njegova izjava je požela val zgražanja na družbenih omrežjih, kjer so se oglasili vsi večji športniki, ki nastopajo v kolektivnih športih in zgroženo komentirali to izjavo. Mogoče bi bilo na mestu vprašanje – koga pozna več ljudi – Gorana Dragića, ali Iztoka Čopa? Jana Oblaka, ali Iztoka Čopa? Anžeta Kopitarja, ali Iztoka Čopa? Luko Dončiča, ali Iztoka Čopa?

Ali se mogoče Iztok Čop ne zaveda povsem, da je tudi dvojni dvojec kolektivni šport? Še bolj zanimiv je podatek, koliko denarja OKS letno namenja za plače zaposlenih. Seveda bi jim bilo boljše, če bi vsi vrhunski športniki, ki nastopajo v tujini plačevali kakšno dodatno dajatev, da bi si OKS še bolj omastil brke.

Ta izjava je bila povsem neprimerna in kljub temu, da je Iztok Čop poskušal sanirati škodo z izjavo, da je bil to lapsus. No, če bi bili športniki enotni – in v tem primeru bi morali biti, bi morali zahtevati njegov odstop. Povsem preprosto. OKS obstaja zaradi športnikov in ne športniki zaradi OKSja.

Ne razumem povsem, kaj se mora zgoditi s človekom, da izjavi takšno izjavo.