Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje, je v predvolilnem času napovedala, da bo izpeljala reformo zdravstva. Njene famozne obljube, predvsem pa obračun z zavarovalnicami, ki ponujajo dopolnilna zavarovanja, so bile epske. Vendar je dokazala, kar sem sam trdil že od prvega dne, da ni niti sposobna, niti kompetentna, da bi reformo zdravstva speljala.

Do konca mandata je še par mesecev. Reforma zdravstva seveda še ni niti ugledala luči sveta, kljub temu, da zadnje leto v vsakem nastopu ministrice v javnosti poslušamo ravno to – da je reforma v usklajevanju, da smo že skoraj tam in da gre kmalu “na vlado” v potrjevanje.

Nekateri v Sloveniji verjamejo tudi v dedka mraza in podobne stvari, tako očitno Milojka verjame, da ji še kdo verjame ko govori o reformi zdravstva, ki bo speljana še v tem mandatu. Vsaj tako je včeraj ponovno obljubljala na nacionalni televiziji, ko jo je “privijal” Igor E. Bergant. Kljub temu, da ji je povsem jasno opisal situacijo in njene obljube, je ona trolala po svoje naprej. Problem je povsod drugje, kot pa v tem, da ni ona speljala te reforme.

Da o tem, da tudi zakon o dolgotrajni oskrbi ne bo pripravljen in potrjen, niti ne pišem. Na te očitke je odgovarjala, da so pripravili cel kup ostalih stvari in zakonovo in uredili vse skupaj. Pa vendar je pogled na zdravstvo v Sloveniji vse prej kot rožnat. In tega se zaveda tudi ministrica. No, mogoče se ne in to, kar dejansko govori, tudi dejansko verjame.

Enihu. V Sloveniji s to vlado ne bomo dobili reforme zdravstva, niti urejenih čakalnih vrst, niti ničesar drugega, kar bi pričakoval, da bodo storili in uredili. No, sicer pa je tako – če je kdo dejansko pričakoval, da bo Milojka karkoli spremenila – se je očitno pošteno motil. Pač obračun z zavarovalnicami ji ni uspel, vse ostalo pa jo ni zanimalo. In rezultat je jasen …