Konec decembra je bil za lastnike kriptovalut precej adrenalinski. Medtem, ko se je cena Bitcoina sredi decembra dvignila na preko 19.000 dolarjev, se je par tedno kasneje zgodil velik padec vrednosti vseh kriptovalut in s tem posledično tudi celoten “market cap”, ki je bil sredi decembra že preko 750 milijard dolarjev, medtem ko je danes padel pod 350 milijard.

Ko je decembra kriptomrzlica dosegla vrhunec – cene so šle “v nebo” in to je pomenilo veliko novih in novih uporabnikov, ki so verjeli, da bodo zajahali val in na hitro obogateli. Zgodbe o sto in več odstotnih donosih so bile namreč prisotne vsepovsod. Govora je bilo o hitrih zaslužkih, milijonih, ki padejo na ta račun, fotografije super športnih vozil so bile stalnica. Ljudje, ki niso imeli še pred časom sploh ideje, kaj so kriptovalute, so postali strokovnjaki za to področje in delili svoje nasvete o tem kaj kupiti in kaj investirati.

V tistem obdobju sem dobil precej vprašanj o vstopu na kriptoborze in investicije v kriptovalute. Moj odgovor je bil vedno enak – prepozno. Vlak je odpeljal že pred časom in vsakomur sem dal še en dokaj preprost nasvet (ki ni moj) – investiraj samo tisti denar, ki ga lahko sicer vržeš čez okno in pogrešaš. Glede na to, da poznam kup primerov, ko so ljudje vzeli kredite, da so pri ceni 15.000 dolarjev kupovali bitcoine – potem se vprašam, kaj se dogaja z njimi sedaj, ko je cena bitcoina padla na okoli 9.000 dolarjev, vendar je njim vseeno še ostal kredit.

Tudi zadnjih par dni, ko so že analitiki verjeli, da se je korekcija končala in da bo cena kriptovalut ostala na približno enaki ravni, se je zgodil precejšenj padec – padec vseh kriptovalut in vseh žetonov. No, edino tether je še v zelenih številkah, saj z njim poskušajo korigirati ceno bitcoina – oz. padec njegove cene.

Kaj je privedlo do tega padca? Ni enoznačnega odgovora, ker na cene kriptovalut vpliva neskončno faktorjev, saj se da cene kriptovalut s klasičnim pump & dump sistemom dokaj dobro manipulirati. Dovolj je, da v javnost pridejo “nepreverjene” informacije in začne se “rollercoaster”. Prejšnji teden je, zaradi “informacij” o tem, da bodo Ripple umestili na Coinbase borzo njegova cena čez noč narasla za skoraj 30 odstotkov. Ko so zanikali to informacijo, je cena zopet padla.

Prav tako je na padec cen kriptovalut vplivalo zaprtje dveh borz v Aziji, informacije SECa o tem, da se bo resno lotil vprašanja ICOjev in je tudi trgovanje z njihovimi žetoni na borzah pod vprašajem … In še cel kup stvari, ki posledično pomenijo, da ljudje ne vlagajo več svojih sredstev v kriptoborze, ampak zgolj “hodlajo” in čakajo na to, kaj se bo zgodilo.