Slovenski ICO projekti in zbiranje denarja v časih blockchain tehnologij

Slovenija je na zemljevido ICO projektov zelo visoko. V bistvu se uvršča med najbolj uspešne države v tej kategoriji. Prvi projekti, ki so že pred časom orali pot v ICO svet, so naredili korak, ki mu pa sedaj mnogi sledijo. In vsak dan izvem, da se pripravlja še kakšen nov ICO. Seveda je ta fenomen izkoristila tudi vlada in skočila na kriptovlak z visokoletečimi obljubami.

Glede na to, da nimamo še nobene zakonodaje v Sloveniji na področju ICO (Initial Coin Offering, ki je podoben IPO – Initial Public Offering) in se tudi še celoten svet ukvarja s tem, imam občutek, da je vlada zgolj izkoristila veliko navdušenje nad tehnologijo in pristavila svoj piskrček. Sam dvomim, da se bo v bližnji prihodnosti karkoli spremenilo na tem področju, kljub temu, da z vladne strani (tako sem razumel izjavo Tadeja Slapnika) na “tem projektu” sodeluje 33 ljudi.

  • pred leti smo imeli startupe. Ti so zbirali denar tako, da so navduševali investitorje. Ti so verjeli v idejo, še bolj pa v ekipo, ki je stala za projektom in iz svojega “žepa” investirali denar v projekte. Včasih se je investicija povrnila, velikokrat tudi ne. Ampak riziko je bil na njihovi strani.
  • kasneje so prišli “kickstrarter” projekti, ko je javnost sodelovala z investicijo svojega fiat kapitala v razvoj produkta, ali storitve. Če projekt ni šel skozi in zbral dovolj denarja so sredstva vrnili “investitorjem”. Če je projekt uspel so dobili za svoj denar izdelek.
  • sedaj živimo v ICO svetu. Zbiranje denarja je postalo precej bolj preprosto – imaš idejo, jo konceptualno postaviš, spiseš “white paper”, zgradiš skupnost in posledično pri kripto zanesenjakih iščeš sredstva za realizacijo ideje. Investitorji so nagrajeni s kovanci, ki posledično kotirajo na borzi in investicija je dejansko investicija v idejo.

Preko 48 odstotkov ICO projektov, ki so bili lansko leto uspešno izpeljani je propadli v prvem letu, kar prikaže, da niso vsi ICO projekti dejansko takšni, da se v njih investira kapital. Veliko je “scama” in veliko “hit and run” projektov, ko gre dejansko zgolj za način “kako priti do denarja na lahek način”.

Pa vendar so med takšnimi projekti tudi projekti, ki lahko precej spremenijo svet, saj imajo svoje smisel in dejansko izkoriščajo tehnologijo veriženja podatkov. Ko gledam ICO projekte, ki se pojavljajo na trgu v zadnjem času pogosto razmišljam o eni preprosti stvari – zakaj hudiča je potrebno dodati “buzzword” blockchain, ko pa ga projekt sploh ne potrebuje. No, lažje je priti do kapitala na tak način in zato je sedaj vsak projekt postal blockchain projekt.

Kateri ICO projekti v Sloveniji so najbolj uspešni? Zbrani zneski v tisoč dolarjih ..

Precej denarja je bilo v Sloveniji zbranega na ta račun in veliko dobrih projektov se še pripravlja. Prvi, ki so orali ledino in postavili temelje za vse ostale projekte in njihove ekipe so pripravljene pomagati in svetovati pri novih projektih, predvsem pa sama kripto skupnost, ki se je zgradila, je močna in zanimiva.

Če bi imela vlada še več kot samo posluh, torej tudi jajca, bi lahko Slovenija že pred časom postala “kripto dolina”. Tako pa se bojim, da bo vse skupaj ostalo samo na nivoju predvolilnih puhlic, ki se ne bodo nikamor premaknile in se bodo zakoni sprejemali šele “post festum”, predvsem pa imajo pri tem problem uporabniki – ker ne vedo, kaj bo država sprejela za nazaj. Škoda, ker kljub majhnosti ne znamo biti hitri, agilni in storiti korak pred ostalim svetom.