Če nimaš vsebine, ko vstopaš v politiko, potem kritiziraš. Če nimaš programa, ki bi bil zanimiv za javnost, potem se odločiš za precej lažjo in preizkušeno varianto (kot smo jo doživeli v ZDA v primeru Trumpa) – javno obračunavanje s svojimi političnimi tekmeci na družbenih omrežjih. Vendar …

Slovenija ni ZDA in nikoli ne bo. Tudi uporabniki družbenih omrežij v Sloveniji so precej drugačni, kot pa so uporabniki tviterja v ZDA. Da o število uporabnikov niti ne izgubljam besed – v bistvu je tviter v Sloveniji zanemarljiv in dejstvo je, da so uporabniki polarizirani. Desnica ima svoje tviter vojščake, ki so zelo odzivni in skupaj stopijo v napad in obrambo svojih politikov, medtem ko na levici ni prisotnega skupnega boja, niti ni zavezništva. V bistvu je na levici bolj vsak zase, na desnici pa so vsi za enega.

Politiki, ki poskušajo s kritiziranjem svojih nasprotnikov na tviterju doseči spremembo miselnosti pri uporabnikih – no, to jim ne bo uspelo. Razlog je ravno v majhnem številu aktivnih uporabnikov in njihovi polariziranosti. Zelo majhen del uporabnikov je namreč neodločen in se odloča o podpori, ali menjavi politične opcije na podlagi tvitov političnih vodij. Prej bi rekel, da Slovence to odbija, kot pa pritegne in da je s tem storjena večja škoda kot korist.

Pa vendar. Veliko tvitov, ki so bili sproducirani z namenom provokoacije in kritike pride v javnost – izven meja družbenih omrežij, saj jih povzamejo mediji, blogerji … S tem pa se zgodi pričakovan učinek, saj v takšnem primeru dobi politik svojo pozornost tudi izven kroga sledivcev in je njegov cilj dosežen, saj je “tam zunaj” precej več neodločenih ljudi, ki seveda verjamejo vsemu, kar kdo objavi.

Glede na to, da je “predvolilna kampanja” že v teku, bo zanimivo spremljati kako se bo letos odvijala. Predvsem pa me zanima, če se bo negativna kampanja, kar se jo nekateri politiki gredo letos, obrestovala, ali pa bodo Slovenci dokazali, da imamo dovolj deljenja in razprtij in bo rezultat pokazal, da smo prerasli delitev na naše in vaše.

Če bi verjel samo dogajanju na desnici, potem bi me bilo strah. Ker pa ne gre za reprezentativen vzorec, pa je vse skupaj mogoče malce drugače – še posebej, ko spremljam volilne napovedi na https://volilna-napoved.si, kjer so objavljeni rezultati volilnih napovedi vseh pomembnejših slovenskih javnomnenjskih agencij na enem mestu.