Za vse, ki se vam ne da brati mojih besed, je odgovor zelo preprost – da! Seveda obstaja in že od nekdaj je obstajala “temna stran” interneta, ki je bila namejena izbrancem in kjer se je dobilo vse, kar so si ljudje zaželeli. Včasih, pred mnogo leti, si preko “news group” lahko dobil dostop do skoraj vsega – tam si lahko kupil podatke ukradenih kreditnih kartic, dobil fotografije takšne in drugačne, prav tako pa navezal stike s tistimi, ki so lahko odprli vrata v drugačen svet. Svet, ki je bil za večino ljudi neznan.

Svet droge, svet orožja, svet ponarejenih dokumentov, predvsem pa svet, kjer se za denar lahko naroči in dobi vse, je od nekdaj obstajal. Samo dostopi in tehnologije so se spreminjale skozi čas. In tudi v sedanjosti obstaja dark web, kjer lahko za kriptovalute, zaradi težje sledljivosti, dobiš skoraj vse, kar se ti domišljija zaželi.

Kako priti do naslovov, ki se uporabljajo v dark webu? Lahko preko priporočil, lahko preko raznih forumov, lahko preko posebnih skupin, ki obstajajo na spletu. Do teh servisov se dostopa s pomočjo TORa, ki omogoča precej anonimno udejstvovanje in tudi naslovi teh storitev se precej hitro spreminjajo.

Pred leti (2011) je domišljijo javnosti buril “Silk road“, ki je bil razvit ravno z namenom, da se na temni strani interneta vzpostavi “vzporedna ekonomija”. Njegova pot je trajala dve leti in leta 2013 je FBI zaprl stran in  ustanovitelj Dread Pirate Roberts je končal za zapahi – obsojen na doživljenjsko ječo.

Po nekaterih podatkih naj bi se na “Silk roadu” obrnilo preko 10.000.000 bitcoinov (sedaj je to ekvivalent – 93.800.000.000 – 93 milijard dolarjev). In takrat je bitcoin dobil tudi precej negativni predznak – namreč, da je namenjen razpečevanju mamil, kupovanju orožja, predvsem pa, da se z njim počnejo razne nečednosti.

Leto 2018. Tehnologija gre naprej. In tudi dark web se razvija naprej. S pravim linkom se lahko kupuje preko spleta tudi orožje, predvsem pa droge in ostali prepovedani izdelki. Na žalost nisem še nikjer našel urana, ali pa plutonija – verjetno samo nisem dovolj “posvečen” v te kroge, kjer bi bilo na voljo tudi to. Sedaj se za plačila uporablja cel kup različnih kriptovalut in se ne stavi samo na Bitcoin.

Ja, internet se, kljub času ne spreminja. Spreminjajo se tehnologije. Spreminjamo se ljudje. Spreminjajo se valute, s katerimi lahko kupujemo. Sicer pa je na internetu vse, samo najti je treba prave “naslove in kanale”, ki ti omogočajo dostop do vsega.