Dr. Anja Kopač Mrak je ministrica v trenutni vladi. Ne bom ocenjeval njenega dela, ker ga resnično premalo poznam, se bom pa obregnil ob njeno izjavo, ki jo je dala v intervjuju za Sobotno prilogo Dela in v kateri pokaže svoje razumevanje espejevec. Oz. bolje rečeno – nerazumevanje!

Njena izvaja, ki jo je z veseljem objavila tudi na Twitterju je bila povod za marsikateri premislek, predvsem pa vprašanje, ki se je marsikomu zastavilo. Do volitev je še par mesecev, ampak streljanje takšnih kozlov, kot je ta spodnja izjava ni primerno za nikogar. Ampak očitno, kljub temu, da je ministrica ne razume problema espejevcev, predvsem pa ne razume povsem kakšna je razlika med redno zaposlenim in tistim, ki si zaradi takšnih in drugačnih razmer išče delo na trgu.

Njena izvaja (vir):

Po decembrskih podatkih je povprečna bruto plača 1723 evrov. Dokler bo od te povprečne plače nekdo, ki je espe, plačal 363 evrov prispevkov in dobil neto 1360 evrov, medtem ko bo njegov redno zaposleni kolega plačal skoraj 600 evrov prispevkov in bo dobil izplačanih 1127 evrov – torej je razlike med njima več kot 230 evrov na mesec, z višjim bruto zneskom pa ta razlika še raste –, bomo verjetno težko preprečili, da bodo naraščale te oblike zaposlitve.

Da. Drži. Espejevec dobi 1360 evrov. Vendar je ministrica pozabila omeniti cel kup stvari, ki se razlikujejo med nekom, ki je redno zaposlen in nekom, ki je espe.

Na kaj je pozabila ministrica pri tako vehementni izjavi, ki ji ne bi smela biti v ponos. Bom izhajal iz svojega primera, da bom bolj konkreten:

 • espe je odvisen od svoje sposobnosti preživetja na trgu – ni v varnem kokonu in mora sebe in svoje znanje, ali delo prodajati na trgu, kjer je konkurenca
 • espe nima plačane bolniške, kot jo imajo redno zaposleni (prvih 30 delovnih dni bolniške si s.p. sam plačuje prispevke, po tem času pa mu prispevke krije ZZZS)
 • espe nima plačanega dopusta, kot ga imajo redno zaposleni in če gre espe na dopust, si mora zagotoviti vir prihodkov, da bo lahko plačal položnice
 • espe si mora sam plačati najem poslovnih prostorov – v primeru, da ne dela od doma
 • espe mora sam plačevati stroške / nakup računalnika, telefona, dostop do interneta, ogrevanje – v mojem primeru 100 evrov mesečno (preko palca)
 • espe ne dobi regresa, kot ga dobijo redno zaposleni
 • espe si mora sam plačati računovodstvo – 90 evrov
 • espe nima povrnjenih potnih stroškov – (vožnja do pisarne, vožnja na sestanke) – v mojem primeru 250 evrov mesečno
 • espe nima plačane hrane (ja, tudi espe mora jesti) – v mojem primeru 120 evrov mesečno
 • espe mora plačevati akontacijo dohodnine – okoli 60 evrov mesečno
 • espe ne more dobiti kredita, kot ga lahko redno zaposleni, da bi premostil težave, če se mu pojavijo pri njegovem poslovanju – ker država nima ukrepov proti plačilni nedisciplini, ki je lahko za espejevca usodna
 • espe ne ve, kaj ga čaka naslednji mesec za razliko od redno zaposlenega, ki je ponavadi precej dobro zaščiten
 • espe gre lahko stavkati – sam proti sebi, ker dobi premajhno “plačo”

Verjetno bi našel še cel kup postavk, ki jih nisem upošteval, vendar bom sedaj raje naredil kalkulacijo z osnove, ki jo je zapisala ministrica:

1360 – 100 – 90 – 250 – 120 – 60 = 740 evrov!

Redno zaposlen dobi izplačanih 1127 evrov, jaz pa bi v tem primeru dobil 740 evrov. Mogoče se samo meni zdi razlika 400 evrov velika, ker očitno naša ministrica ne opazi tega. Verjamem pa, da je precej lepo “srat s polno ritjo”, kot pa se na trgu truditi za preživetje, predvsem pa se truditi za to, da konec meseca nabereš fičnike in z njimi plačaš državi, kar ji pripada. In pri tem seveda ne razmišljaš, da bi šlo kaj narobe.

Mogoče pa bi morala ministrica vseeno premisliti, ko daje takšne in drugačne izjave.