Vili Kovačič je tista oseba, ki si jo bomo zapomnili po njegovi borbi proti Zakonu o 2. tiru. On je tisti človek, ki je stal za referendumom in on je tisti, ki je vložil ustavno pritožbo na referendum in zmagal. Zaradi njega bomo imeli še en referendum o drugem tiru in spet bomo metali denar skozi okno.

Vili Kovačič se je boril tudi pri TEŠ6, vendar mu takrat ni uspelo. Očitno so bili interesi “zainteresirane” javnosti preveliki, da bi mu pustili, da jim skoči v zelje. Sedaj, pri drugem tiru, pa so mu stali ob strani, saj je šlo seveda za boj naših proti vašim.

Pa vendar, sedaj ko je jasno, da bomo šli še enkrat na referendum, ker je tako odločilo ustavno sodišče, se mi pojavljal novo vprašanje – ali je referendum o vstopu v EU in v NATO veljaven? Namreč, tudi takrat je vlada navijala za vstop in posledično bi lahko ustavni pravniki odločili, da sta oba referenduma neveljavna, kot je storilo v primeru Zakona o 2. tiru. Vendar se takrat s tem vprašanjem ni nihče ukvarjal.

Kar je zanimivo pri Viliju je njegov pogled na celotno zadevo. Tisti, ki so bolj podrobno spremljali dogajanje pred referendumom jim je jasno s kom je sodeloval Vili, ko je trdil: “Ljudstvo ima vedno prav. Naj oni odločijo o 2. tiru”

Ko je referendum padel in je bila žalost prisotna pri nasprotnikih zakona o 2. tiru je spremenil svojo izjavo in začel zagovarjati drugačno tezo: “Ljudstvo nima prav, gremo na sodišče.”

Ampak, da je mera polna in seveda, da se zavedamo kako je dejansko res pri teh stvareh so odločili na ustavnem sodišču: “V imenu ljudstva razsojamo, da ljudstvo nima prav, naj ljudstvo na referendumu odloči, kaj je prav.”

Te tri izjave že nekaj časa krožijo po spletu in ne vem kdo je njihov avtor – dejansko pa prikazujejo shizofrenost, ki smo ji priča vsak dan v Sloveniji. In potem naj verjamemo v karkoli, kajne?