Demokracijo si nekateri predstavljajo po svoje. Še posebej je pri tem zagret Vili Kovačič aka Državljan K. Državna volilna komisija je odločila, da bomo volivci imeli 13. maja ponovno možnost, da na referendumu o zakonu o drugem tiru odločamo o njegovi usodi. Ampak s tem datumom se ne strinja Vili Kovačič in je že napovedal ustavno pritožbo.

Da. Prav ste prebrali. Njegov boj je boj proti vsemu, kar ni v skladu z njegovimi pričakovanji. In seveda so bila njegova pričakovanja usmerjena v to, da bi bil referendum skupaj z volitvami, kar bi vsaj malce povečalo možnosti, da bo dosežen kvorum. Ker se je volilna komisija odločila drugače, je Vili že začel mahati z ustavno pritožbo.

On bi določil datum, predvidevam, da bi tudi določil kaj lahko kdo obkroži na referendumu, predvsem pa bi on odločal o vsem. Vendar se bojim, da bi tudi v tem primeru napovedal ustavno pritožbo – in tako je Slovenija naenkrat postala država, ki jo za jajca drži Državljan K.

Kaj si jaz mislim o tem? Demokracija je super. Vsak ima lahko svoje mnenje. In ga tudi pove. Če kdo upošteva ta mnenja je drugo vprašanje. In podobno je s takšnimi in drugačnimi ljudmi, kot je Vili. Želi si pozornosti. In dobi jo. Dobi pozornost tudi odločevalcev, ki se morajo ukvarjati z njim. Pri vsem tem pa je najbolj smešno, da smo vsi ostali volivci kolateralna škoda.

Kot sem napisal že večkrat. Naj v primeru, ko referendum ne doseže kvoruma, vse stroške krije pobudnik referenduma. V tem primeru bi veljalo “put your money where your mouth is”. Verjetno bi marsikdo premislil, preden bi se odločil za takšno potezo – in ja, vem, da živimo v demokraciji in je to eden izmed orodij, ki jih imamo na voljo. Ampak, če nismo zreli za demokracijo … Nastane problem?!