Borut Pahor, Matej Lahovnik in Franc Križanič nosijo največjo politično odgovornost v primeru TEŠ6, je Komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6, zapisala v končno poročilo. S tem je pritrdila vsem “vrabcem”, ki so že dolgo čivkali o tem, kdo je odgovoren za vse kar se je dogajalo in kar se bo dogajalo še s TEŠ6.

Nalijmo si čistega vina. Ti trije, zgoraj omenjeni politiki, so iz teflona. Nič se ne prime na njih. Ampak to je nekakšna posebnost Slovenije, saj so le redki politiki, ki se jih karkoli dotakne, ali ki zaradi takšnih ugotovitev ponudijo svoj odstop. Le zakaj, kajne?

Seveda bodo odzivi vpletenih, poročilo se dotakne tudi Janeza Janše, Andreja Vizjaka, Andreja Bajuka, Bojana Kontiča in Srečka Meha, enaki – nihče ne bo nič kriv. In nihče ne bo odgovarjal za nič. Ker to je pač Slovenija, kjer lahko vsak po svoje dela kar želi, če si na oblasti in nihče za nič ne odgovarja.

Mogoče je sedaj čas, da začnemo v Sloveniji razmišljati o odgovornosti – če se človek poda v politiko in verjetno so le redki, ki to storijo zaradi samaritanstva in vzgibov, ker želijo dobro vsem Slovencem, da se določijo pravila odgovornosti. In naj se ta instrument tudi kasneje uporabi in naj bodo tisti, ki so “zajebali” tudi odškodninsko odgovorni. Če človeka “ornk udariš” po žepu, bo naslednjič vseeno vsaj malce bolj razmislis, ko se bo odločal za takšne in drugačne “rabote”.

Kot je bilo pričakovano, je Borut Pahor takoj komentiral poročilo in sicer je takoj začel z valjenjem krivde, da ni on začel projekta, kot tudi, da ni podlegel pritiskom lobijev. Precej podobno se je odzval tudi Matej Lahovnik.

V tem danem primeru, ko itak nihče ne bo nič kriv, ker nihče ni nič narobe naredil in ker nihče se ni za nič odločil, pa se mi poraja še eno vprašanje – zakaj hudiča sploh potrebujemo komisije za preiskovanje takšnih “rabot”, če pa se že vnaprej ve, da nihče od tistih, ki so jih dobili s prsti v marmeladi ne bo za nič kriv? Ali je res kdo pričakoval, da bo v Sloveniji kdo dvignil roko in priznal, da je zajebal? Nihče. Nikoli.