V Sloveniji še ne bo restavracij z Michelinovimi zvezdicami

Ta teden je Michelin razkril nove Michelinove zvezdice za evropske prestolnice in med njimi še vedno ni Slovenije. Pričakovano? Zelo! Predvsem pa črna točka za Slovensko turistično organizacijo, ki ji ne uspe “lobirati” (plačati), da se Slovenija uvrsti ne Michelinov seznam.

Hrvaška je pred dvema letoma dobila prvo restavracijo z Michelinovo zvezdico – Monte v Rovinju, letos pa sta se ji pridružili še dve restavraciji – Pelegrini v Šibeniku in 360 v Dubrovniku. Kljub temu, da hrvaška strokovna javnost opozarja, da Michelinove ocene niso vedno povsem na mestu (ocenjene so restavracije, ki so že zaprte, ali pa ki ne dosegajo standardov, ki naj bi veljali za Michelinke), pa je to, da te Michelin postavi na svoj zemljevid še ena dodatna točka, ki je pomembna za turiste.

Dejstvo je, da so cene v restavracijah z Michelinovimi zvezdicami visoke. Dejstvo je, da lahko Michelinova zvezdica “zafrkne” kakšno restavracijo, saj pomeni odgovornost, predvsem pa pomeni precej drugačen način dela. Pomeni tudi več petičnih obiskovalcev in precej manj kreativen proces dela. Michelinove zvezdice prinašajo pozitivne in negativne stvari. Zame, kot potrošnika pa prinaša korist – saj bom točno vedel kaj lahko pričakujem od hrane, osebja, ambienta.

Zakaj torej ni Michelinovih zvezdic v Sloveniji? Da ne bo kdo mislil, da nimamo dovolj dobrih restavracij? Ana Roš in njena Hiša Franko sta na 69. mestu restavracij sveta po izboru 50 Best Restaurants. Imamo odlične kuharje, ki pripravljajo hrano na visokem nivoju in kjer je kvaliteta konstantna in postrežba vrhunska. Zalomi se verjetno pri “lobiranju” STO, ki bi morali biti precej bolj ciljno naravnano in verjetno pri plačilu pristojbine za prihod Michelinovih “okuševalcev”.

Slovenci bi lahko preprosto povprašali hrvaške kolege, kako jim je uspelo pripeljati Michelin na Hrvaško. Ja, plačilo je potrebno, da te uvrstijo v “cue line”, cena naj bi se gibala okoli 100.000 evrov – in če je to problem za STO, potem naj raje varčujejo pri nepotrebnem zapravljanju denarja za oglaševanje na res čudnih trgih, kjer se nič ne dogaja.

Enihu. Sam bi rad videl Slovenijo na Michelinovem zemljevidu. Tudi za to, ker bi zunanji okuševalci postavili lestvico naših restavracij in bi to naredili po svojih standardih, ki so že dolgo uporabljeni. In tako bi dobili končno relevanten spisek kaj je v Sloveniji najboljšega. Do takrat pa nam ostanejo priporočila ljudi, ki jim zaupamo. In dejstvo, da je Slovenija v zadnjih dveh letih postala dežela “foodijev” ne pomaga veliko pri tem!

 

  1. Bral sem zgodbe tistih, ki so vrnili zvezdice in iz njih izhaja, da so močno precenjene in sploh ni nujno, da dokazujejo vrhunsko kvaliteto hrane. Dokazujejo pa obvezno investicijo v inventar, pribor, krožnike in ostale pritikline, z vinsko karto na čelu. Dokažejo tud kak samomor, pa težave pri morebitnem odstopu od teh absurdnih pravil, ki so odvisna zgolj le od denarja.
    Dokaz za odlično restavracijo je dovolj glas, ki seže v deveto vas. In Hiša Franko si ga je definitivno prislužila. Upam, da jih v vodniku omenjajo vsaj kot Bip Gourmet.

    1. Meni ga lahko pa Hiša Franko po domače povedano “potegne”. Čakaš 30 minut na postrežbo, kelnarji pa gobcajo en z drugim. Ne hvala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja