V primeru poskusa ruskega dvojnega agenta Skripala so uporabili bojni strup novičok. Ostalo je pri poskusu. Če bi uporabili jesenski podlesek, ki ga marsikdo zamenja za čemaž, bi se lahko zgodilo to, kar se je zgodilo v Sloveniji. Obe osebi, ki sta se zastrupili, sta umrli.

Ne, tale uvod ni mišljen, da bi izpadel zabavno. Ravno obratno. Ker je ravno sezona nabiranja čemaža, je potrebno biti zelo pazljiv pri tem, kaj nabirate – kljub temu, da smo vsi prepričani, da točno vemo kaj nabiramo, se lahko zgodi, da pristanete v bolnici.

Čemaž, oz. Allium ursinum ima veliko različnih domačih imen – gozdni česen, divji česen, medvedji česen, kačji lek. Večina imen izhaja iz preteklosti in ima dejansko povezavo s tem, kar je čemaž – čemaž ima vonj po česnu in ga resnično radi jedo medvedi.

Predvsem pa je čemaž zelo zdravilen (proti glistam v črevesju, za čiščenje kože, za hitrejše celjenje ran, je antiastmatik, znižuje holesterol, je diuretik in kar je najpomembnejše. Je zastonj, saj je trajnica, ki raste v hrastovo gabrovih ali bukovih gozdovih.

Pri nabiranju čemaža morate paziti na to, da ga ne zamenjate s šmarnicami, ali jesenskim podleskom – sicer ne vem, kako bi lahko človek te tri rastline med seboj zamenjal, vendar opozorilo je na mestu.

Sam sicer opažam, da se je uporaba čemaža precej povečala v zadnjih letih, odker so ljudje končno začeli malce bolj gledati na to, kaj jedo, predvsem pa na to, da jedo zdravo hrano in po možnosti takšno, ki jo lahko naberejo sami.

Obstaja cel kup receptov s čemažem, ki so enostavni za pripravo, predvsem pa so odlični:

Sam uporabljam čemaž kot dodatek solati, dodatek regratu, ali pa za pire, namesto špinače. Možnosti je neskončno, samo izbrati morate pravo.