Mark Zuckerberg v teh dneh zanimivo preživlja svoj čas. Na zaslišanjih v kongresu, kjer se ukvarjajo s podatki, ki jih je Facebook zbiral, jih zbira in jih bo zbiral. In s tem kaj se dogaja s temi podatki. Kongresniki sprašujejo precej nezanimiva vprašanja, ampak to je bilo pričakovano, saj imajo tudi oni korist od Facebooka.

Včeraj je v enem izmed svojih odgovorov Mark Zuckerberg omenil eno zanimivo opcijo – da bi namreč lahko nekoč postal Facebook plačljiv za tiste, ki bi si želeli imeti Facebook brez oglasov.

“A number of people suggest that we should offer a version where people can not have ads if they pay a monthly subscription, and certainly we consider ideas like that. But overall, I think that the ads experience is going to be the best one.”

Ampak, če si že želimo naliti čistega vina. Deset let po zagonu Facebooka se kongresniki ukvarjajo z njim. Namesto, da bi vnaprej bila pripravljena regulativa, se sedaj ukvarjajo s tem, ko je že itak prepozno in škoda narejena. Podobno, kot v kripto svetu.

Vsekakor niso kongresniki strokovnjaki, ki bi razumeli delovanje Facebooka in posledično bi bilo precej bolj smiselno, če bi Marku vprašanja zastavljali poznavalci teh zadev, predvsem pa strokovnjaki na tem področju.

Ali bo torej Facebook nekoč postal plačljiv? Sam dvomim, kajti to bi pomenilo precej manj prihodkov v njihovo blagajno. Če pa bo obstajala ta opcija, bo pa zanimivo – najprej zgradiš infrastrukturo, kjer je vse zastonj in potem, ko pobereš in prodaš vse podatke, se odločiš, da bi še malce več zaslužil in začneš zaračunavati dostop … Well played Mark …